Lajme Botë

Afganistan: Urdhërohet interpretimi i ligjit duke u bazuar në Sheriat

Talibanët kanë urdhëruar gjykatësit në Afganistan të implikojnë plotësisht interpretimin e tyre duke u bazuar në Ligjin e Sheriatit.

Siç raporton CNN, Ligji i Sheriatit përfshinë ekzekutimet e mundshme publike, amputimet dhe rrahjet me armë gjë që ekspertët druajnë se kjo gjendje do të çojë në përkeqësimin e mëtejshëm të të drejtave të njëriut në vend.

Zëdhënësi i talibanëve Zabihullah Muxhahid tha se Udhëheqësi Suprem i Afganistanit Alaiqadar Amirul Momineen e bëri këtë të detyrueshme pas takimit me gjykatësit për të hetuar rastet e hajdutëve, rrëmbyesve dhe sedicionistëve.

“Ato raste që kanë përmbushur të gjitha kushtet e Sheriatit së kufizimit dhe shpagimit, ju jeni të detyruar të lëshoni kufizimin dhe shpagimin, sepse ky është urdhëri i Shiriatit… dhe është e detyrueshme të veprosh,” shkroi Muxhahidi në Tëitter të dielën.

Kaheld Abou El Fadl, një profesor i ligjit islamik në UCLA dhe një nga autoritetet kryesore në botë mbi ligjin Sheriatit, tha për CNN se ka një histori të pasur debati mbi ligjet e Sheriatit dhe interpretime të ndryshme të kuptimit të tyre.

“Çdo pikë e ligjit ju do të gjeni 10 opinione të ndryshme … Sheriati është me fund shumë të hapur,” tha ai.

Ligji shariatit brenda jurisprudencës islamike do të thotë “kërkimi i vullnetit hyjnor”  tha El Fadl.

Zbatimi i vijës së ashpër të doktrinës nga talibanët kur grupi ishte i fundit në pushtet nga viti 1996 deri në vitin 2001 përfshinte ndëshkime të dhunshme, të tilla si ekzekutimet publike, gurëzimet, rrahjet me gurë dhe amputimet.

El Fadl tha se brenda traditës 1400 vjeçare të Sheriatit, ato ndëshkime rrallë zbatoheshin sepse shumica e juristëve islamikë gjatë historisë nuk e interpretonin ligjin ashtu siç e interpretojnë talebanët aktualisht.

“Talebanët kanë një qasje të veçantë ndaj Sheriatit që nuk mund ta shpërfillësh. Kushdo që nuk përputhet me përkufizimin e tij mund të vritet”, tha El Fadl.

Pas marrjes së pushtetit gushtin e kaluar, talebanët u përpoqën të projektojnë një imazh më të moderuar për të fituar mbështetje ndërkombëtare, por gjatë muajve që atëherë, grupi ka rënë mbi të drejtat dhe liritë.

Gratë në Afganistan nuk mund të punojnë më në shumicën e sektorëve dhe kërkojnë një kujdestar mashkull për udhëtime në distancë të largët, ndërsa vajzave u është ndaluar shkuarja në shkollën e mesme.

Javën e kaluar, gratë u ndaluan të hyjnë në parqet zbavitëse në kryeqytetin Kabul, pasi ministria e moralit të talebanëve tha se aksesi i gravenë parqet publike do të kufizohet.

Gjendja e sigurisë në vend është përkeqësuar gjithashtu që nga marrja e grupit vitin e kaluar, me vendin që po rritet gjithnjë e më shumë i izoluar dhe i varfëruar.

Sipas Kombeve të Bashkuara, gati gjysma e vendit përballet me urinë akute.

Rreth 43% e popullsisë së Afganistanit jeton me më pak se një vakt në ditë, me 90% të afganëve të anketuar që raportojnë ushqimin si nevojën e tyre kryesore.

/Shqip.com