Lajme

“10 mijë € për një vizë amerikane”, zbulohen EMRAT dhe SKEMA e mashtrimit në Instagram

5 persona kanë rënë në prangat e policisë e një tjetër është shpallur në kërkim këtë të enjte pasi akuzohen për mashtrim me viza amerikane dhe kontrabandim të njerëzve.

Siç bën me dije policia, njëri prej autorëve ka përfituar shuma prej 10 mijë eurosh me premtimin për të lëshuar viza për në SHBA, me formularë të rremë.

Personat e arrestuar janë Renato Nasto, Klea Prifti, Klaudio Leçini, Xhemal Seseri dhe Klaus Kapedani.

Në kërkim është shpallur Eduart Gjini.

Si funksiononte skema e mashtrimit
Nga tërësia e veprimeve hetimore në funksion të këtij procedimi, rezulton se shtetasi Renato Nasto, nëpërmjet adresës në rrjetin social ‘Instagram’, me emrin “viza_amerikane_insider”, kishte vendosur postimin “viza Amerikane me garanci 100%.

“Ne garantojmë pajisjen me viza Amerikane 10-vjeçare. Ju paguani vetëm pasi viza t’ju aprovohet. 0683318483”.

Shtetasi Renato Nasto, garantonte marrjen e vizës Amerikane turistike 10-vjeçare me ndërhyrjen e tij në Ambasadë kundrejt shumës 10.000 euro.

Gjithashtu, hetimet provuan se shtetasi Renato Nasto, personave aplikantë i falsifikonte të dhënat e formulareve elektronikë në aplikimin për vizë amerikane me të dhëna të rreme, që aplikanti për vizë të kishte një profil kualifikues.

Këtë gjë ai e bënte në bashkëpunim me aplikantin e vizës, sikundër janë aplikimet me shtetasit Klea Prifti, Klaus Kapedani, Klaudio Leçini, Xhemal Seseri, dhe Eduart Gjini, të cilët kanë rezultuar se në bashkupunim me shtetasin Renato Nasto, kanë falsifikuar formularët elektronikë për vizë amerikane duke e plotësuar me të dhëna jo reale.

Shtetasi Renato Nasto paraqitej ditën kur aplikantët kishin intervistën në konsullatë, në Ambasadën Amerikane për marrjen e vizës.

Ai i shoqëronte dhe i udhëzonte se si të silleshin gjatë intervistës.

Pasi ata përfundonin intervistën, në rast se kulifikoheshin (merrnin vizën) shtetasi Renato Nasto merrte shumën prej 10.000 Eurosh. 

Operacioni

Gjashtë persona po përballen me akuzën për ‘Mashtrim’ dhe ‘Falsifikim i vulave, i stampave ose i formularëve’ të parashikuar nga nenet e Kodit Penal 143/2 dhe 190/2 nga Prokuroria e Tiranës, pasi në bashkëpunim me njëri-tjetrin falsifikonin formularët për viza amerikane kundrejt pagesës.

Prokuroria pranë Gjykatës së Shkallës së Parë të Juridiksionit të Përgjithshëm Tiranë, ka rregjistruar procedimin penal nr.7018/2023 mbi bazën e informacionit të dërguar nga Shërbimi Diplomatik i Sigurisë pranë Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë, (DSS).

/Shqip.com