Kulturë

1 milion dollarë, monedhë e prerë nga hebrenjtë kthehen në Izrael

Një argjend i rrallë me vlerë deri në 1 milion dollarë, iu kthye Izraelit nga zyra e Prokurorit të Qarkut të Manhatanit.

Është monedha e katërt e njohur e llojit të saj që ekziston nga një kryengritje e njohur si Revolta e Madhe Çifute, e cila filloi në Romën e lashtë në vitin 66 të e.s, raporton Artnews.

Çereku i argjendit, i cili daton në vitin 69 të es, përshkruan degë palme dhe një kurorë. Është ndër monedhat më të rralla të mbetura nga kryengritja hebraike kundër Romës perandorake, e cila pa plaçkitjen dhe djegien e Malit të Tempullit në vitin 70 të es.

Ajo u bë duke ripërdorur një monedhë argjendi romake dhe duke e rivulosur me motive të reja.

Monedha u pre nga hebrenjtë nën sundimin romak si një shënues i sovranitetit kundër shtypësve të tyre në vitet 66–73 të e.s. Në atë kohë, romakët i kishin ndaluar të bënin monedha argjendi, të cilat përdoreshin për tregti më të larta dhe qëllime fetare, si pagimi i tarifave të tempullit. ; megjithatë, atyre u lejohej të përdornin monedha bronzi për blerjet e përditshme.

Prodhimi i monedhave u ndal në vitin 70 të es kur tempulli në Jerusalem u shkatërrua nga romakët.

Kjo monedhë është një nga katër monedhat e njohura çerekshekli të prerë në vitin e katërt të revoltës. Njëri ka qenë në Muzeun Britanik që nga vitet 1930, ndërsa dy të tjerët besohet se mbahen në koleksione private.

Monedha u grabit në vitin 2002 nga një vend arkeologjik në Luginën e Elahut, ku beteja midis Davidit dhe Goliathit thuhet të ketë ndodhur sipas Biblës. Në vitin 2017, monedha u sekuestrua nga koleksionistët në Ankandet e Heritage me bazë në Denver.

Shitësit e paidentifikuar u përpoqën të bllokonin konfiskimin me arsyetimin se monedha ishte larguar nga vendi përpara ligjit të Izraelit të vitit 1978 që deklaronte se të gjitha reliket e gërmuara nga ajo pikë e tutje i përkisnin shtetit. Sipas zyrtarëve federalë, megjithatë, dërguesit dhanë dy grupe informacionesh të rreme për origjinën.

Në fillim të këtij viti, qeveria izraelite kërkoi ndihmën e zyrës së prokurorit të qarkut të Manhatanit, e cila ka një njësi të dedikuar të trafikut të antikiteteve, për të provuar se monedha ishte vjedhur.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022