Kulturë

Zbulohet origjina e objektit 1800-vjeçar i cili u identifikua gabimisht në Izrael

Ajo që për dekada besohej se ishte një sinagogë e lashtë në Izraelin qendror është në fakt një tempull romak, sipas hulumtimit të ri të kryer nga arkeologët.

I zbuluar fillimisht pranë Beit Guvrin në vitin 1991, vendi ka qenë duke iu nënshtruar gërmimeve të mbikëqyrura nga Universiteti Hebraik i Jerusalemit që nga viti 2015.

Vendndodhja e saktë e vendit nuk është bërë e ditur, megjithatë, pjesët e mureve të tempullit mund të shihen të ngjitura nga toka, raporton Artnews.

Teoritë e mëparshme rreth vendit, si ajo e postuar në një libër të vitit 1991 nga arkeologu Zvi Ilan, nxjerrin një krahasim midis strukturës në vend dhe sinagogave monumentale në Izraelin verior nga periudha e vonë romake dhe bizantine.

Bashkëdrejtorët Orit Peleg-Barkat nga Universiteti Hebraik i Jerusalemit dhe Gregg Gardner nga Universiteti i Kolumbisë Britanike tani besojnë se ndërtesa është ndërtuar nga romakët në mbrojtje të revoltës së Bar Kokhba, një rebelim nga hebrenjtë e provincës romake të Judesë, kundër Perandorisë Romake, në vitin 132 të e.s.

“Ajo sigurisht që nuk ka ikonografi të qartë fetare si një menorah, për shembull, që do të ishte tipike për një sinagogë, ai ka disa karakteristika të një kompleksi ritual jo-hebre – ka një oborr të ngritur të shtruar që të çon në një sallë në skajin e largët që ishte ngritur në majë të një nënstrukture të harkuar.

Në më shumë se 4000 metra katrorë, ndërtesa i ngjan më shumë tempujve dhe vendeve të shenjta romake në Sirinë jugore, por deri më tani përdorimi i strukturës nuk është konfirmuar.

Ekipi po kërkon mbishkrime, statuja ose objekte të tjera që mund të ofrojnë kontekst të mëtejshëm.

Zona përreth tempullit, sugjeron një studim i vitit 2019 nga Peleg-Barkat, ishte shumë i pushtuar nga komunitetet hebreje deri në revoltën, e cila la shumë nga fshatrat e tyre të braktisura ose të shkatërruara.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022