Teknologji

Softueri i taksave dërgoi të dhënat personale të konsumatorëve te Meta dhe Google

Softuer popullor për përgatitjen e taksave duke përfshirë TaxAct , TaxSlayer dhe H&R Block i dërgoi informacione të ndjeshme financiare kompanisë mëmë në Facebook, Meta përmes kodit të tij të përhapur, i njohur si një piksel, që ndihmon zhvilluesit të gjurmojnë aktivitetin e përdoruesve në faqet e tyre, zbuloi një hetim nga The Markup.

Siç raporton CNBC, në një raport të publikuar me The Verge të martën, media zbuloi se gjurmuesit e pikselëve Meta në softuer i dërgonin informacione si emrat, adresat e emailit, informacionin e të ardhurave dhe shumat e rimbursimit te Meta, duke shkelur politikat e saj.

Markup zbuloi gjithashtu se TaxAct kishte transmetuar informacione të ngjashme financiare në Google nëpërmjet mjetit të tij analitik, megjithëse ato të dhëna nuk përfshinin emra.

Siç shpjegon CNBC në vitin 2018, Meta përdor pikselë të vegjël që botuesit dhe bizneset vendosin në faqet e tyre të internetit. Pikat dërgojnë një mesazh në Facebook kur vizitoni. Dhe kjo i lejon kompanitë të synojnë reklamat për njerëzit bazuar në faqet që kanë vizituar më parë.

Raporti i publikuar thotë se Facebook mund të përdorë informacionin nga faqet e internetit të taksave për të fuqizuar algoritmet e tij të reklamimit, edhe nëse dikush që përdor shërbimin tatimor nuk ka një llogari në Facebook.

Disa deklarata të dhëna për The Markup sugjerojnë se mund të ketë qenë një gabim.

Një zëdhënës i Ramsey Solutions, një kompani e këshillave financiare dhe softuerësh që përdor një version të TaxSlayer, i tha The Markup se “Nuk e dinte dhe nuk ishte njoftuar kurrë se informacionet tatimore personale po mblidheshin nga Facebook nga Pixel” dhe se kompania informoi TaxSlayer për të çaktivizuar gjurmimin Pixel nga SmartTax.

Meta konsideron se informacioni potencialisht i ndjeshëm përfshin informacione për të ardhurat, shumat e kredisë dhe statusin e borxhit.

“Çdo e dhënë në Google Analytics është e turbullt, që do të thotë se nuk është e lidhur me një individ dhe politikat tona i ndalojnë klientët të na dërgojnë të dhëna që mund të përdoren për të identifikuar një përdorues,” tha një zëdhënës i Google për CNBC.

Përfaqësuesit për TaxSlayer dhe TaxAct nuk iu përgjigjën menjëherë kërkesës së CNBC për koment.

/Shqip.com