Art Jetese

Rreziqet e mëdha të sigurisë nga përdorimi i aplikacioneve të fitnesit

Gjurmuesit e fitnesit, të cilët ndihmojnë në ruajtjen e cilësisë së gjumit, rrahjeve të zemrës dhe metrikave të tjera biologjike, janë një mënyrë popullore për të ndihmuar amerikanët të përmirësojnë shëndetin dhe mirëqenien e tyre.

Në treg ka shumë lloje gjurmuesish, duke përfshirë ato të markave të njohura si Apple, Fitbit, Garmin dhe Oura. Ndërsa këto pajisje po rriten në popullaritet – dhe kanë përdorime të ligjshme – konsumatorët nuk e kuptojnë gjithmonë masën në të cilën informacioni i tyre mund të jetë i disponueshëm ose përgjuar nga palët e treta.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme sepse njerëzit nuk mund të ndryshojnë thjesht sekuencën e tyre të ADN-së ose ritmet e zemrës, siç mund të ndryshojnë numrin e kartës së kreditit ose të llogarisë bankare.

“Sapo pasta e dhëmbëve të dalë nga tubi, nuk mund ta kthesh atë”, tha Steve Grobman, nënkryetar i lartë dhe shef i teknologjisë i kompanisë së sigurisë kompjuterike McAfee.

Sezoni i festave është një kohë popullore për të blerë pajisje shëndetësore për konsumatorët. Ja çfarë duhet të dini për rreziqet e sigurisë që lidhen me gjurmuesit e fitnesit dhe të dhënat personale të shëndetit.

Qëndroni në një markë emri, edhe pse ato janë hakuar

Pajisjet e fitnesit mund të jenë të shtrenjta, edhe pa marrë parasysh inflacionin, por mos u tundoni të kurseni sigurinë për të kursyer disa dollarë.

Ndërsa një kompani më pak e njohur mund të ofrojë më shumë këmbanat dhe bilbilat me një çmim më të mirë, një ofrues i njohur që shkelet ka më shumë gjasa të kujdeset për reputacionin e tij dhe të bëjë gjëra për të ndihmuar konsumatorët, tha Kevin Roundy, drejtor teknik i lartë në kompaninë e sigurisë kibernetike. Gen Digital.

Për të qenë të sigurt, çështjet e komprometimit të të dhënave, nga hakimet kriminale deri tek ndarja e paqëllimshme e informacionit të ndjeshëm të përdoruesit, mund – dhe kanë – goditur lojtarë të njohur, duke përfshirë Fitbit, të cilin Google e bleu në 2021 dhe Strava.

Por edhe kështu, profesionistët e sigurisë thonë se është më mirë të blini nga një prodhues me reputacion që di të projektojë pajisje të sigurta dhe ka një reputacion për t’u mirëmbajtur.

“Një kompani më e vogël mund të falimentojë,” tha Roundy.

Të dhënat e aplikacionit të fitnesit nuk mbrohen si informacioni shëndetësor

Mund të ketë shqetësime të tjera përtej ekspozimit të informacionit të ndjeshëm të një personi në një shkelje të të dhënave. Për shembull, gjurmuesit e fitnesit në përgjithësi lidhen me telefonin e një përdoruesi përmes Bluetooth, duke i lënë të dhënat personale të ndjeshme ndaj hakimit.

Për më tepër, informacioni që mbledhin gjurmuesit e fitnesit nuk konsiderohet “informacion shëndetësor” sipas standardit federal HIPAA ose ligjeve shtetërore si Ligji i Konfidencialitetit të Informacionit Mjekësor të Kalifornisë, shkruan CNBC.

Kjo do të thotë se të dhënat që zbulojnë personalisht mund të përdoren potencialisht në mënyra që një konsumator nuk mund të presë kurrë. Për shembull, informacioni personal mund të ndahet ose t’u shitej palëve të treta, si ndërmjetësit e të dhënave ose zbatimi i ligjit, tha Emory Roane, këshilltare e politikave në Privacy Rights Clearinghouse, një organizatë për mbrojtjen e privatësisë së konsumatorit, avokimin dhe edukimin.

Disa gjurmues fitnesi mund të përdorin të dhënat e shëndetit dhe mirëqenies së konsumatorëve për të nxjerrë të ardhura nga reklamat, kështu që nëse kjo është një shqetësim, duhet të siguroheni që ka një mënyrë për të hequr dorë.

Rishikoni kushtet e shërbimit të ofruesit për të kuptuar politikat e tij përpara se të blini gjurmuesin e fitnesit, tha Roundy.

/Shqip.com