OP-ED Kolumne

Washington Post: Si Rusia e ktheu dorën e ndihmës së Amerikës për Ukrainën në një gënjeshtër të madhe

Washington Post
Washington Post
Washington Post
Washington Post

Publikuar:

Informacioni është gjaku i botës. Ajo pulson në rrëke faktesh dhe imazhesh. Ne jemi të mbytur me të.

Por informacioni mund të jetë helm, një armë e rrezikshme. Dezinformimi, ose gënjeshtra e organizuar, mund të përdoret për të zhvilluar luftë politike. Siç shkroi historiani Thomas Rid në “Masat aktive”, libri i tij mbi këtë temë, dezinformimi mund të dobësojë një sistem politik që e vendos besimin e tij tek e vërteta. “Operacionet e dezinformimit, në thelb, gërryejnë vetë themelet e shoqërive të hapura”, shkroi ai.

Një operacion dezinformues që po zhvillohet tani nga Rusia tregon në detaje se si funksionon kjo keqdashje. Duke marrë një program nga Shtetet e Bashkuara që synonte t’i bënte njerëzit më të shëndetshëm dhe më të sigurt në ish-Bashkimin Sovjetik, një program që e kishte mirëpritur dhe në të cilin kishte marrë pjesë për 22 vjet, Rusia shtrembëroi faktet në një re të rreme. Fushata, e rrënjosur në traditat e dekadave të vjetra të dezinformimit nga Kremlini, është intensifikuar gjatë luftës shkatërruese të Rusisë kundër Ukrainës vitin e fundit.

Në një editorial të mëparshëm të kësaj serie, ne shqyrtuam se si të rinjtë që postonin lirisht në rrjetet sociale janë arrestuar gabimisht dhe janë dënuar me vite burg nga regjimet autoritare. Ky editorial e shikon dezinformimin si një mjet të diktaturës. Dezinformimi nuk është thjesht “fake news” apo propagandë, por një kontaminim tinëzar i bisedave të botës.

Një dorë ndihmëse

Më 29 gusht 2005, Barack Obama, atëherë një senator demokrat nga Illinois, dhe senatori Richard G. Lugar, republikan i Indianës, vizituan një laborator në Stacionin Qendror Sanitar dhe Epidemiologjik të Kievit në Ukrainë. Ky objekt nuk ishte i siguruar mirë dhe, për nga natyra e punës së tij shëndetësore publike, mbante patogjenë të rrezikshëm. Andy Weber, një zyrtar i Departamentit të Mbrojtjes së SHBA, i tregoi zotit Obama një tabaka me shishka të vogla: mostra të Bacillus anthracis, bakteri që shkakton antraksin. “Pashë epruveta të mbushura me antraks dhe murtajën praktikisht të hapur dhe të pambrojtur – rreziqet që na thanë mund të siguroheshin vetëm me ndihmën e Amerikës”, kujtoi Obama.

Kishte shqetësim të thellë pas 11 shtatorit se terroristët mund të merrnin materiale të tilla. Presidenti ukrainas Leonid Kuchma i kërkoi Shteteve të Bashkuara të kontrollonin sigurinë e objekteve kimike dhe biologjike të vendit të tij dhe zoti Weber, i cili kishte ndihmuar në zbulimin e sistemit ilegal të armëve biologjike sovjetike, kaloi dy javë me një ekip të vogël duke vëzhguar objektet e Ukrainës në fund të vitit 2001. Laboratori në Kiev që z. Obama vizitoi përmbante patogjenë që shkaktojnë jo vetëm antraksin, por edhe tulareminë, brucelozën, listeriozën, difterinë, kolerën, tifojen etj.

Në ditën e vizitës së zotit Obama, Ukraina nënshkroi një marrëveshje me Shtetet e Bashkuara për të përmirësuar dhe modernizuar laboratorët. Për shembull, bagëtitë në Ukrainë herë pas here infektoheshin natyrshëm me antraksin dhe shkencëtarët ukrainas kishin kultivuar bacilin e antraksit për qëllime diagnostikuese, që do të thoshte se ata mbanin kulturat e tij, një objektiv potencial për terroristët. Ndihma e SHBA-së do t’i ndihmonte ata të lëvizin drejt përdorimit të metodave më të sigurta diagnostike molekulare, të tilla si reaksioni zinxhir i polimerazës dhe testimi i antigjenit.

Marrëveshja me Ukrainën doli nga legjislacioni Nunn-Lugar i vitit 1992, i sponsorizuar nga z. Lugar dhe senatori Sam Nunn (D-Ga.) për të pastruar trashëgiminë e Luftës së Ftohtë nga armët bërthamore, kimike dhe biologjike në ish-Bashkimin Sovjetik. një përpjekje që u bë e njohur si Reduktimi i Kërcënimeve Bashkëpunuese. Në vitet 1990, mijëra koka bërthamore dhe raketa u likuiduan, të ndjekura nga rezerva të mëdha armësh kimike. Më vonë, programi Nunn-Lugar u zgjerua në reduktimin e kërcënimeve biologjike në laboratorët rusë, si dhe në ish-republikat e tjera sovjetike. Ndër përpjekjet e tjera, një laborator referimi i shëndetit publik – i quajtur Qendra Lugar – u hap në Tbilisi, Gjeorgji, në vitin 2011. Patogjenët e ruajtur në një institut kërkimi të epokës sovjetike në qendër të Tbilisit u zhvendosën në një strukturë të sigurt dhe të ndërtuar me qëllim.

Programi Nunn-Lugar ishte pjesërisht në interesin e SHBA. Por ishte edhe një akt dashamirësie. E vetmja superfuqi e mbetur zgjati dorën ndaj kombeve që ishin të dobëta dhe në vështirësi, duke siguruar rreth 1 miliard dollarë në vit për ish-republikat sovjetike. Që nga viti 2005, marrëveshja e SHBA me Ukrainën ka çuar në 200 milionë dollarë ndihmë për 46 objekte biomjekësore dhe shëndetësore. Ndihma nuk iu detyrua askujt – ajo ishte krijuar për t’i bërë njerëzit më të sigurt dhe më të shëndetshëm. Marrësit ishin të etur për të. Ndihma për Rusinë u ndërpre nga Presidenti Vladimir Putin në vitin 2014, por vazhdoi diku tjetër.

Duke e kthyer të vërtetën me kokë poshtë

Lufta e Ftohtë nuk u bë kurrë një luftë e nxehtë midis superfuqive, por konkurrenca u luftua intensivisht në hije. Dezinformimi ishte një taktikë sovjetike nga viti 1949 deri në vitin 1988. Një përpjekje e madhe, e kryer nga Bashkimi Sovjetik, Kina dhe Koreja e Veriut gjatë Luftës së Koresë, midis 1951 dhe 1953, pretendonte se Shtetet e Bashkuara kishin lëshuar baktere dhe insekte të infektuara në Korenë e Veriut dhe Kinë . Akuzat u fabrikuan, por morën qarkullim të gjerë dhe u vërtetuan të rreme vetëm në vitin 1998 nga dokumentet e Komitetit Qendror Sovjetik të botuara nga studiuesi i Universitetit të Maryland, Milton Leitenberg. Ai mori një kopje të një kabllogrami Mao Ce Dunit, dërguar pas vdekjes së Jozef Stalinit, ku shkruhej: “Qeveria Sovjetike dhe Komiteti Qendror i [Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik] u mashtruan. Përhapja në shtyp e informacionit për përdorimin nga amerikanët të armëve bakteriologjike në Kore bazohej në informacione të rreme. Akuzat kundër amerikanëve ishin fiktive”.

Në një fushatë tjetër dezinformuese, Bashkimi Sovjetik nxori një histori të rreme në vitet 1980 se Shtetet e Bashkuara kishin inxhinieruar gjenetikisht virusin që shkakton AIDS në Fort Detrick, një strukturë biomjekësore e Ushtrisë Amerikane. Një tjetër gënjeshtër u shtua se virusi u lëshua në Afrikë për të vrarë afrikanët. KGB-ja e mbolli historinë në mediat e lajmeve anembanë globit. Sondazhet më vonë treguan se fushata kishte qenë e suksesshme: Një përmbledhje e 20 sondazheve të opinionit publik të afrikano-amerikanëve midis viteve 1990 dhe 2009 tregoi se mesatarisht 28 përqind e të anketuarve besonin se gjenocidi ishte i përfshirë në origjinën e HIV.

Në vitet e fundit, programi Nunn-Lugar u bë një objektiv i shpeshtë i fushatave dezinformuese të Rusisë. Për shkak se financimi erdhi pjesërisht përmes Agjencisë së Pentagonit për Reduktimin e Kërcënimeve të Mbrojtjes, Rusia shpesh pretendonte se kërkimet ushtarake ishin duke u zhvilluar në objektet pritëse. Qendra Lugar ishte një fokus kryesor. Në dhjetor 2009, një artikull në gazetën ruse Pravda pretendonte se “armët biologjike po zhvillohen fshehurazi në territorin e Gjeorgjisë”. Artikulli përmbante jo më pak se nëntë pretendime të rreme diskrete.

Në vitin 2018, Rusia synoi një shpërthim të ri të dezinformatave në Qendrën Lugar. Më 16 janar, Fronti Jugor, një faqe interneti e lidhur me agjencitë e inteligjencës ruse, postoi një dokument 49 faqesh të titulluar “Armët bio të Pentagonit”. Ishte një përzierje delikate e dokumenteve autentike historike që përshkruanin programin e armëve biologjike të SHBA-së para vitit 1969 – përpara një traktati të vitit 1972 që e shpallte të jashtëligjshme luftën e mikrobeve – me gënjeshtra që nënkuptonin se Shtetet e Bashkuara po vazhdonin punën për armët biologjike në Qendrën Lugar. Në shtator, një ish oficer i KGB-së dhe dikur zyrtar i sigurimit gjeorgjian, Igor Giorgadze, u shfaq në kanalet televizive ruse RT dhe Sputnik me dokumente që ai pretendonte se tregonin se Qendra Lugar “mund të ishte një mbulesë për një laborator të armëve biologjike” që bënte eksperimente mbi njerëzit. Ai gjithashtu pretendoi se qeveria amerikane kishte dhënë patenta për pajisjet e armëve biologjike. Menjëherë pas, Një zyrtar i Ministrisë së Jashtme ruse tha se Shtetet e Bashkuara po përdorin popullin gjeorgjian “si derra gini”. Më pas, gjenerali rus Igor Kirillov, kreu i forcave të mbrojtjes nga rrezatimi, kimik dhe biologjik, njoftoi se Qendra Lugar kishte “testuar një kimikat shumë toksik ose agjent biologjik shumë vdekjeprurës nën maskën e trajtimeve”.

Këto pretendime ishin fiktive, por u bënë tituj. Më 26 maj 2020, Ministria e Jashtme ruse lëshoi ​​​​një deklaratë prej tre faqesh për Qendrën Lugar që përmban jo më pak se 16 deklarata të rreme, disa absurde, si për shembull për “patentat” e luftës së mikrobeve.

Misioni i Qendrës Lugar ishte mbrojtja e njerëzve nga sëmundjet. Nëntë shkencëtarë rusë e kishin vizituar atë që nga viti 2016, dhe disa prej tyre kishin punuar në të vërtetë atje. Qeveria ruse e dinte se akuzat e saj ishin gënjeshtra, por i përdori ato për të krijuar një bombë dezinformuese rreth armëve biologjike.

“Firehose e gënjeshtrave”

Ndërsa, trupat e Putinit hynë në Ukrainë më 24 shkurt 2022, luftëtarët e dezinformimit të Rusisë përdorën të njëjtën qasje si në Gjeorgji.

Ministria ruse e mbrojtjes njoftoi më 6 mars se kishte marrë dokumente nga punëtorët në laboratorët ukrainas që tregonin se patogjenët e rrezikshëm u shkatërruan në ditën e pushtimit. Zëdhënësi Igor Konashenkov tha se dokumentet “konfirmojnë se komponentët e armëve biologjike janë zhvilluar në laboratorët biologjikë të Ukrainës në afërsi të territorit të Rusisë”. Ai tha se patogjenët, si murtaja, antraksi, tularemia dhe kolera, u shkatërruan për të fshehur përfshirjen e SHBA.

Ky ishte një trillim total.

Por falë mediave sociale, pretendimet u bënë anembanë globit me shpejtësinë e dritës. Më 8 mars, zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze Zhao Lijian përsëriti gënjeshtrat ruse, duke thënë se Shtetet e Bashkuara “kanë 26 laboratorë biologjikë dhe objekte të tjera të lidhura në Ukrainë, mbi të cilat Departamenti i Mbrojtjes i SHBA ka kontroll absolut” dhe “ushtria biologjike. Aktivitetet e SHBA-së në Ukrainë janë thjesht maja e ajsbergut”, me 336 laboratorë biologjikë në 30 vende. Ai u bëri thirrje Shteteve të Bashkuara që të “qartësojnë plotësisht aktivitetet e tyre të militarizimit biologjik brenda dhe jashtë kufijve të tyre”. Brenda pak orësh, të paktën 17 media shtetërore kineze postuan akuzat e tij dhe në rrjetet sociale Weibo të Kinës, tema fitoi më shumë se 210 milionë shikime.

Më 9 mars, prezantuesi i Fox News, Tucker Carlson, gjithashtu e mori atë. Nënsekretarja e Shtetit për Çështjet Politike Victoria Nuland kishte thënë në një seancë dëgjimore në Senat se ishte e rëndësishme që trupat pushtuese ruse të mos merrnin nën kontroll objektet kërkimore në Ukrainë. Një zëdhënëse ruse tha se komenti i zonjës Nuland konfirmoi “veprimtarinë e paligjshme dhe kriminale të Shteteve të Bashkuara në tokën ukrainase”. Z. Carlson u hodh më pas, duke thënë se rrëfimi rus i laboratorëve të armëve biologjike “është, në fakt, plotësisht dhe plotësisht i vërtetë. Ua.” Ai tha gjithashtu, “Ne do të supozonim … ata po punonin në armë biologjike”.

Më 10 mars, gjenerali Kirillov njoftoi se dokumentet e marra nga Rusia tregonin se Shtetet e Bashkuara po përpiqeshin të “zhvillonin bioagjentë të aftë për të synuar grupe të ndryshme etnike”, siç janë sllavët etnikë. Asnjë përpjekje e tillë, natyrisht, nuk ekzistonte.

Të nesërmen, Rusia thirri një mbledhje të Këshillit të Sigurimit për të transmetuar gënjeshtrat që kishte sajuar. Ambasadorja e SHBA-së në Kombet e Bashkuara, Linda Thomas-Greenfield, tha: “Nuk ka laboratorë ukrainas të armëve biologjike të mbështetur nga Shtetet e Bashkuara – as afër kufirit të Rusisë, apo askund”.

“Më lejoni të jem i qartë,” tha drejtori i Inteligjencës Kombëtare Avril Haines në një seancë dëgjimore në Senat, “ne nuk vlerësojmë se Ukraina po ndjek as armë biologjike apo armë bërthamore”.

Më 16 mars, Putin bëri akuzën për dezinformim direkt. “Një rrjet prej dhjetëra laboratorësh operonte në Ukrainë, ku programet biologjike ushtarake, duke përfshirë eksperimentet me mostrat e koronavirusit, antraksit, kolerës, murtajës afrikane të derrave dhe sëmundjeve të tjera vdekjeprurëse, u kryen nën mbikëqyrjen dhe mbështetjen financiare të Pentagonit. tha, duke pretenduar se “ata tani po përpiqen me zell për të mbuluar provat e këtyre programeve sekrete”.

Më 18 mars, Rusia thirri përsëri një takim të Këshillit të Sigurimit të OKB-së për të diskutuar pretendimet e saj. Por Përfaqësuesi i Lartë i OKB-së për Çështjet e Çarmatimit, Izumi Nakamitsu, tha se Kombet e Bashkuara “nuk janë në dijeni të ndonjë programi të tillë të armëve biologjike”.

Çuditërisht, një biolog rus, Yevgeny Levitin, postoi një letër të hapur në internet, me disa shkencëtarë të tjerë, me titull: “Ndaloni gënjeshtrat për bioarmët ukrainase!” Letra thoshte se dokumentet ruse ishin “qartësisht false” dhe nuk përshkruanin armë biologjike. I pyetur pse foli, Levitin tha: “Sepse ata shkruan gënjeshtra të pastra. Kjo është një gënjeshtër e qëllimshme, e cila nuk justifikohet në asnjë mënyrë. Kjo do të bëhet e qartë për çdo person që merr mundimin të lexojë thjesht me kujdes dokumentet.”

Rusia i nxiti pamëshirshëm gënjeshtrat. Më 31 mars, ajo paraqiti deklarata zyrtare që përsërisnin akuzën për armët biologjike në Konferencën e OKB-së për Çarmatimin në Gjenevë. Më 4 prill, dy dhomat e parlamentit rus votuan për të nisur një hetim të posaçëm parlamentar në laboratorët ukrainas. Më 13 maj, Rusia bëri thirrje për një takim të Këshillit të Sigurimit të OKB-së për herë të tretë; një zyrtar i lartë i OKB-së tha se ende nuk kishte prova të programeve të armëve biologjike në Ukrainë. Më 27 maj, gjenerali Kirillov mbajti një konferencë tjetër me akuza të gjera për përfshirjen e SHBA-së dhe Ukrainës në armët biologjike. Rusia akuzoi se laboratorët e Ukrainës po përgatiteshin të dërgonin zogj shtegtarë dhe lakuriq nate me sëmundje në Rusi, një jehonë e “insekteve të infektuara” të rreme që supozohet se u dërguan në Kinë 70 vjet më parë.

Në samitin e zotit Putin në Moskë me liderin kinez Xi Jinping më 21 mars, të dy liderët e bënë sërish, duke shprehur “shqetësim serioz” për aktivitetet biologjike ushtarake të Shteteve të Bashkuara, brenda dhe jashtë vendit. Në prill, komisioni parlamentar rus pritet të dorëzojë raportin e tij, një tjetër mundësi për të përhapur ndotjen. Sistemi autoritar i Rusisë është në gjendje të shfrytëzojë shumë instrumente – shërbime sigurie, ndërprerje, faqe interneti, diplomatë dhe media të kontrolluara nga shteti – për të krijuar një ekosistem për dezinformimin.

Pse e bën Rusia – dhe si të kundërpërgjigjemi

Dezinformimi i Kremlinit i hedh Shtetet e Bashkuara – dhe Ukrainën – si zuzar për krijimin e laboratorëve të luftës kundër mikrobeve, duke i dhënë Putinit një pretekst tjetër për një luftë që i mungon çdo justifikim.

Dezinformimi përpiqet të largojë vëmendjen nga sulmi barbar i Rusisë kundër civilëve në Ukrainë.

Në vitin 2018, Kremlini mund të ketë kërkuar të zhvendosë vëmendjen nga tentativa për vrasjen e ish-agjentit të dyfishtë Sergei Skripal në Britani, ose nga hetimi i Robert S. Mueller III atë vit të ndërhyrjes ruse në fushatën presidenciale të SHBA.

Laboratorët biologjikë janë vetëm një shembull i fushatave më të gjera të dezinformimit të Rusisë. Të dhënat e shpërndara nga Facebook tregojnë se rusët “ndërtuan faqe manipuluese Black Lives Matter dhe Blue Lives Matter, krijuan grupe pro-muslimane dhe pro-kristiane dhe i lanë ata të zgjerohen nëpërmjet rritjes nga përdoruesit e vërtetë”, thotë autori Samuel Woolley në “The Reality Game”.

Ai shton, “Qëllimi ishte të përçaje dhe të pushtoje aq sa ishte të mashtroje dhe të bindte”.

Gjatë pandemisë, Rusia në mënyrë të ngjashme u përpoq të përkeqësonte tensionet ekzistuese mbi masat e shëndetit publik në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë.

Ajo gjithashtu ka përhapur gënjeshtra për përdorimin e armëve kimike, duke minuar traktatin që i ndalon ato dhe organizatën që e zbaton atë.

Në luftën e Ukrainës, Rusia ka lëshuar dezinformata të gjera, të tilla si pretendimi se viktimat e masakrës së Mariupolit ishin “aktorë të krizës”.

Rusia përdori dezinformatat për të maskuar përgjegjësinë e saj për rrëzimin e fluturimit MH-17 të Malaysia Airlines mbi Ukrainë në vitin 2014.

Dezinformimi mbi Ukrainën, i përsëritur gjerësisht në mediat ruse, luan mirë me grupet sociale që mbështesin Putinin: të varfërit, ata që jetojnë në zonat rurale dhe qytete të vogla dhe ata që u kërkohet të dërgojnë të rinj në front. Putini i kontrollon aq fort mediat e lajmeve saqë është e vështirë që lajmet dhe mesazhet alternative të depërtojnë.

A bindin dezinformatat dikë jashtë Rusisë? Është e pamundur të dihet se sa është pranuar apo ndryshon mendje. Por një sondazh në Gjermani sugjeron se rrahja e daulleve të gënjeshtrave merr një taksë. Në një sondazh mbarëkombëtar të opinionit publik nga CeMAS, të anketuarit u pyetën nëse pajtohen, nuk pajtohen ose pjesërisht pajtohen me deklaratën: “Ukraina, së bashku me SHBA-në, ka operuar biolabatorë sekret për prodhimin e armëve biologjike”. Sondazhi në prill zbuloi se 7 përqind ishin dakord, 79 përqind nuk pajtoheshin dhe 14 përqind thanë se disa nga secili. Deri në tetor, 12 përqind thanë se ishin dakord, 67 përqind nuk pajtoheshin dhe 21 përqind thanë se disa nga secili.

Anketuesit i quajtën rezultatet “mjaft shqetësuese” dhe theksuan se “aktorët antidemokratikë përdorin fushata dezinformuese jo vetëm për të bindur, por edhe për të mbjellë dyshime në mesin e popullatës”.

Kjo është pika kryesore: dezinformimi është një helm. Nuk ka nevojë të kthejë pikëpamjet e të gjithëve, apo edhe të shumicës së njerëzve. Metodat e tij janë të zvarritet në gjakun e jetës, të krijojë pasiguri, të forcojë frikën e krijuar dhe të mbjellë konfuzion.

Mënyra më e mirë për të kundërpërgjigjur është me fakte dhe shpejt. Për shembull, u deshën 13 ditë që qeveria britanike të arrinte një përfundim zyrtar se Rusia qëndronte pas helmimit të zotit Skripal, por brenda 48 orëve nga sulmi, Sekretari i Jashtëm i atëhershëm Boris Johnson i tha Parlamentit se dukej se ishte Rusia. gjë që ndihmoi në prishjen e ekuilibrit në shtyp dhe opinionin publik.

Në Ukrainë, kur Rusia ishte në prag të pushtimit, qeveria dhe organizatat e shoqërisë civile koordinuan me shpejtësi një “sistem të paralajmërimit të hershëm” jozyrtar për të zbuluar dhe identifikuar pretendimet dhe narrativat e rreme të Rusisë.

Gjithashtu, në Ukrainë, më shumë se 20 organizata, së bashku me Institutin Demokratik Kombëtar në Uashington, kishin krijuar një qendër dezinformimi dezinformuese në vitin 2019 që ka luajtur një rol kyç në betejën kundër sulmit të gënjeshtrave.

Një raport i fundit nga Forumi Ndërkombëtar për Studime Demokratike në National Endowment for Democracy identifikoi tre përpjekje të mëdha që u dhanë rezultat për Ukrainën në luftën kundër dezinformimit rus me fillimin e luftës.

Njëra ishte “përgatitja e thellë” (meqë Rusia po riciklonte pretendimet e vjetra nga viti 2014, ato ishin gati); bashkëpunimi aktiv dhe i shpejtë i grupeve të shoqërisë civile; dhe përdorimi i teknologjisë, si inteligjenca artificiale dhe mësimi i makinerive, për të ndihmuar në shoshitjen e përrenjve të dezinformatave ruse dhe zbulimin e shpejtë të narrativave malinje.

Qeveritë nuk mund ta bëjnë këtë vetë. Shoqëritë e lira kanë një avantazh që nuk e kanë autokratët: shoqëri civile autentike që mund të jetë e shkathët dhe novatore. Në prag të luftës në Ukrainë, në të gjithë Evropën Qendrore dhe Lindore, grupet e shoqërisë civile po mprehnin teknikat për të dalluar dhe luftuar dezinformimin rus.

Literaturë e thjeshtë e vjetër mediatike mes lexuesve dhe shikuesve – të dish se si të diskriminosh midis burimeve, për shembull – është gjithashtu thelbësore.

Shoqëritë e hapura janë të cenueshme sepse janë të hapura. Asimetritë në favor të përdorimit keqdashës të informacionit janë të mëdha. Demokracitë duhet të gjejnë një mënyrë për t’u përshtatur. Aktorët e errët ndryshojnë vazhdimisht, kështu që përgjigja duhet të jetë sistematike dhe elastike.

Në një botë që lidh miliarda njerëz menjëherë, e vërteta mund të ketë vetëm një shans për të luftuar kundër gënjeshtrës së organizuar. Siç thotë një thënie e vjetër: “Gënjeshtra mund të udhëtojë në gjysmë të rrugës nëpër botë, ndërsa e vërteta është duke veshur këpucët e saj”. /Washington Post

/Shqip.com