Art Jetese

Studim: Stresi financiar dëmton shumë shëndetin

Stresi financiar është më i dëmshmi për shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme të një individi, përshpejton procesin e plakjes, ndikon në biomarkerët e shëndetit dhe ka një efekt më të fortë në shëndetin mendor në krahasim me pasojat e një sëmundjeje, humbjeje ose divorci, sipas një studimi të ri nga Shkencëtarët britanikë.

Pothuajse 5000 të rritur të moshës 50 vjeç e lart morën pjesë në studimin britanik, i cili u krye nga shkencëtarët nga University College London (UCL) dhe King’s College, të cilët thanë se analiza e tyre ishte e para që u përpoq të eksploronte se si lloje të ndryshme të stresit kronik mbi treguesit e shëndetit në pleqëri.

Një studim përfaqësues kombëtar konfirmoi se stresi financiar shoqërohet me ndryshime afatgjata në treguesit kryesorë të shëndetit, si sistemi imunitar, nervor dhe hormonal. Ata krahasuan gjashtë faktorët stresues më të zakonshëm.

Nga të gjashtë stresorët më të zakonshëm të studiuar nga shkencëtarët britanikë, të cilët janë stresi financiar, kujdesi për një person të sëmurë rëndë ose me aftësi të kufizuara, paaftësia, humbja e rëndë në familje, sëmundja dhe divorci, stresi financiar është faktori më i dëmshëm që lidhet me më të rrezikshmit. rezultatet afatgjata shëndetësore.

Kjo u përcaktua duke ekzaminuar katër biomarkues në gjak – kortizol (një hormon i prodhuar në përgjigje të stresit), proteina C-reaktive (CRP), fibrinogjen dhe faktori i rritjes 1 i ngjashëm me insulinën (IGF-1).

Të gjithë këta janë faktorë imunitarë të lidhur me zhvillimin e stresit, zhvillimin e inflamacionit dhe plakjes, ndërsa IGF-1 lidhet me plakjen dhe jetëgjatësinë.

Studimi zbuloi se të anketuarit që ishin të stresuar vetëm për situatën e tyre financiare kishin 60 për qind më shumë gjasa të zhvillonin një profil shëndetësor me rrezik të lartë pas katër vjetësh.

Për çdo situatë stresuese shtesë, si divorci, ky probabilitet u rrit me 19 përqind shtesë.

Marrëdhënia e vëzhguar mbeti pavarësisht nga gjenetika, efektet socio-ekonomike, mosha ose gjinia e subjekteve ose stili i tyre i jetesës.

Studimi zbuloi gjithashtu se stresi financiar, humbja e rëndë dhe sëmundja afatgjatë ndikuan më fort në ndryshimet në biomarkerët imunitarë dhe neuroendokrinë, duke sugjeruar një efekt fizik të vazhdueshëm të stresit kronik.

Një tjetër përfundim i shkencëtarëve britanikë është se stresi kronik mund të shkaktojë ndryshime dhe reagime hormonale, të cilat mund të ndikojnë në përkeqësimin e problemeve të shëndetit fizik dhe mendor.

Dr Odessa Hamilton nga UCL theksoi ndikimin pushtues të stresit financiar në aspekte të ndryshme të jetës, në disa raste duke u shfaqur si konflikt familjar, përjashtim social, të pastrehë ose uri.

Megjithëse studimi britanik nuk lidh stresin dhe problemet afatgjata shëndetësore, ai nxjerr në pah ndikimin e stresit në trup.

/Shqip.com