Art Jetese

Skanimi i trurit që vërteton se uji i ftohtë është vërtet i mirë

Shkencëtarët pohojnë se noti në ujë të ftohtë është i mirë për ju.

Ata thanë se njerëzit ndihen më optimistë dhe vigjilentë pasi bëjnë një banjë të ftohtë ose një zhytje në lumë, liqen ose det, raporton DailyMail.

Studiuesit nga Universiteti Bournemouth thanë se përfitimet e shëndetit mendor të të qenit në ujë të ftohtë janë ‘gjerësisht të njohura’ nga studimet e mëparshme që pyetën pjesëmarrësit para dhe pasi të bënin një zhytje.

Por shkencëtarët donin të ekzaminonin se si tronditja e futjes në ujë të ftohtë në fakt ndikon në tru dhe përmirëson shëndetin mendor.

Ata rekrutuan 33 vullnetarë të shëndetshëm, të moshës 20 deri në 45 vjeç, të cilët u zhytën në një pishinë uji – të ngrohur në 20 C (68 F) – për pesë minuta.

Secili vullnetar u pyet për gjendjen e tyre emocionale dhe iu nënshtrua një skanim, i cili zbulon aktivitetin e trurit si dhe strukturën e tij – para banjës dhe menjëherë pas, kështu që studiuesit mund të dallonin çdo ndryshim në disponimin e tyre dhe aktivitetin e trurit.

Rezultatet, të publikuara në revistën Biolog , tregojnë rritje të lidhjes midis korteksit medial paraballor dhe korteksit parietal – i treguar nga njolla të kuqe në skanime.

Këto pjesë të trurit janë të përfshira në ruajtjen e vëmendjes, duke ndihmuar vendimmarrjen dhe kontrollin e emocioneve.

Ndërkohë, përgjigjet e sondazhit treguan se pjesëmarrësit ndiheshin më aktivë, vigjilentë, të vëmendshëm dhe më pak të shqetësuar pas stërvitjes.

Skanimet MRI më pas na treguan se si truri rifiton lidhjen e tij për të ndihmuar personin të përballet me goditjen.

/Shqip.com