Lajme Botë

S’ka referendum për pavarësinë e Skocisë

Gjykata më e lartë e Britanisë po refuzon të mbajë një referendum për pavarësinë e Skocisë pa miratimin e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar. Për nacionalistët skocezë, kjo është një goditje e rëndë.

Gjykata e Lartë në Londër ka vendosur se Skocia nuk mund të mbajë një referendum tjetër për pavarësinë e saj pa miratimin e qeverisë qendrore në Londër.

“Parlamenti skocez nuk ka fuqinë për të nxjerrë ligje për një referendum për pavarësinë skoceze”, tha presidenti i Gjykatës së Lartë Robert Reed.

Gjykata e ka të qartë se një ligj për referendumin pro pavarësisë është një çështje mbarëkombëtare dhe për këtë arsye jashtë pushtetit të legjislaturës rajonale, tha Reed.

“Një referendum i mbajtur në mënyrë të ligjshme do të kishte pasoja të rëndësishme politike për Bashkimin dhe Parlamentin e Mbretërisë së Bashkuar,” argumentoi gjyqtari.

Kjo është një goditje e rëndë për qeverinë rajonale skoceze nën ministrin e parë Nicola Sturgeon dhe Partinë e saj Kombëtare Skoceze (SNP). Ajo kishte shpresuar për një referendum të dytë vitin e ardhshëm pas atij të 2014-ës. Në atë kohë, shumica votoi që Skocia të mbetet në mbretëri.

Kryeministrja e Skocisë kishte njoftuar tashmë përpara vendimit të Gjykatës së Lartë se do të njihte vendimin e Gjykatës së Lartë.

Por më pas ajo dëshiron t’i kthejë zgjedhjet e ardhshme parlamentare britanike në një kuazi-referendum dhe vetëm të kontestojë fushatën zgjedhore të SNP-së me kërkesën për pavarësi.

Siç shkruan Deutsche Welle, Sturgeon argumenton se Brexit, të cilin skocezët e refuzuan qartë në 2016, ka ndryshuar situatën. Dalja e Britanisë së Madhe nga BE-ja i dha shtysë të re lëvizjes për pavarësi, pasi shumica e popullsisë skoceze është pro anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Londra e sheh çështjen e pavarësisë së Skocisë të zgjidhur në afat të gjatë me vendimin e Gjykatës së Lartë.

/Shqip.com