Teknologji Shkencë

Shkencëtarët zhvillojnë një burim energjie që mund të mbështesë jetën në hapësirë

Një grup shkencëtarësh kanë arritur të zhvillojnë një burim energjie që mund t’i lejojë astronautët të jetojnë në Hënë për periudha të gjata kohore.

Programi Artemis i agjencisë amerikane të hapësirës NASA synon të ndërtojë një bazë njerëzore në Hënë deri në vitin 2030, dhe tani Universiteti Bangor ka zhvilluar qeliza të karburantit bërthamor në madhësinë e një farë lulekuqeje që mund të përdoret për të gjeneruar fuqinë e nevojshme për të mbajtur jetën në hapësirë.

Profesor Simon Middleburgh, i cili punon në universitetin në fjalë, thotë se puna ishte shumë sfiduese, por edhe argëtuese.

Hëna tani shihet nga shumë njerëz si një “portë” për në Mars, ndër të tjera për shkak se ajo përmban shumë nga burimet e vlefshme të nevojshme për teknologjinë moderne. Prandaj, Hëna mund të shërbejë si një trampolinë për udhëtime në planetë të tjerë.

Teknologjia hapësinore po përparon me shpejtësi marramendëse dhe BBC-së i është dhënë akses ekskluziv në laboratorin e Institutit për të Ardhmen Bërthamore. Ekipi nga Universiteti Bangor, i cili është një lider botëror në fushën e karburanteve, po punon në bashkëpunim me partnerë të tillë si Rolls-Royce, Agjencia Hapësinore e Mbretërisë së Bashkuar (UKSA), NASA dhe Laboratori Kombëtar Los Alamos i SHBA.

Profesor Middleburg tha se ekipi shpresonte të testonte plotësisht karburantin bërthamor në muajt e ardhshëm.

Në pjesë të Hënës, temperaturat bien në -248°C sepse nuk ka atmosferë për të ngrohur sipërfaqen.

Universiteti Bangor është një lojtar kryesor në kërkimin e një mënyre të re për të prodhuar energjinë dhe nxehtësinë e nevojshme për të mbajtur jetën në Hënë. Studiuesit dërguan qelizat e tyre të vogla të karburantit bërthamor, të quajtura Trisofuel, te partnerët për testim.

Qeliza Trisofuel mund të përdoret për të fuqizuar një gjenerator mikronuklear të prodhuar nga Rolls-Royce. Gjeneratori është një pajisje portative me madhësinë e një makine të vogël dhe mund të transportohet me raketë. Tani do të testohet plotësisht dhe do t’i nënshtrohet forcave të ngjashme me ato që hasen në një nisje hapësinore, të gjitha me synimin për të qenë gati për një bazë në Hënë në vitin 2030.

“Ju mund t’i lëshoni ato në hapësirë ​​dhe pavarësisht nga të gjitha forcat, ato do të funksionojnë në mënyrë të përsosur kur të arrijnë në Hënë,” është i qartë Middleburg.

Në fillim të këtij muaji, India bëri një ulje historike të butë pranë polit jugor të hënës si pjesë e misionit Chandrayaan-3, një nga qëllimet kryesore të të cilit është të gjuajë një rover me bazë uji që shkencëtarët thonë se mund të jetë çelësi për vendosjen njerëzore të hënës. sipërfaqe në të ardhmen.

Profesor Middleburg thotë se ky projekt e ka vendosur Universitetin Bangor në hartën shkencore botërore.

/Shqip.com