Teknologji Shkencë

Shkencëtarët zbulojnë shtresën e shkrirë të shkëmbit nën koren e tokës

Shtresa e shkëmbit të shkrirë korrespondon me mantelin e sipërm, i njohur gjithashtu si astenosfera.
Shtresa e shkëmbit të shkrirë korrespondon me mantelin e sipërm, i njohur gjithashtu si astenosfera.

Shtresa, e vendosur 100 milje nën sipërfaqen e Tokës, mund të ndihmojë në hedhjen e dritës mbi lëvizjen e pllakave tektonike.

Tërmetet e tokës dhe shpërthimet vullkanike janë rezultat i lëvizjes së pjesëve të mëdha të kores së Tokës, por ndërsa teoria e tektonikës së pllakave është pranuar gjerësisht si një ligj themelor i gjeologjisë, ka ende gjëra për t’u zbuluar. Hulumtimi i ri nga Universiteti i Teksasit Austin, tregon praninë e një shtrese shkëmbi pjesërisht të shkrirë nën sipërfaqen e Tokës që mund të japë një shpjegim për mënyrën se si pllakat lëvizin ashtu siç bëjnë.

Shtresa është rreth 100 milje (160 kilometra) nën sipërfaqen e Tokës, dhe ndërsa shkencëtarët kanë gjetur pika shkrirje në këtë thellësi më parë, hulumtimi i ri i botuar në Nature Geosciences tregon se shkëmbinjtë e shkrirë mund të jenë më të përhapur. Nëpërmjet analizës së të dhënave sizmike, një ekip i udhëhequr nga Junlin Hua identifikoi se shtresa e shkrirë – e cila i përket pjesës së sipërme të mantelit, të quajtur astenosferë – ndoshta ka pak ose aspak ndikim në mënyrën se si pllakat tektonike të Tokës lëvizin mbi mantel.

“Kur mendojmë për diçka që shkrihet, ne intuitivisht mendojmë se shkrirja duhet të luajë një rol të madh në viskozitetin e materialit”, tha autori kryesor Hua, një student postdoktoral në Shkollën e Gjeoshkencave të Universitetit të Teksasit Jackson, në një njoftim për shtyp. “Por ajo që kemi gjetur është se edhe aty ku fraksioni i shkrirjes është mjaft i lartë, efekti i tij në rrjedhën e mantelit është shumë i vogël”.

Mekanizmi që ndihmon në nxitjen e lëvizjes së pllakave tektonike të Tokës është një nga misteret e mëdha të gjeologjisë. Hua dhe kolegët e tij kërkime sugjerojnë se rrymat e konvekcionit në mantel mund të jenë shkaku. Ndërsa, pjesa e brendshme e Tokës është kryesisht e ngurtë, manteli mund të mendohet si një lëng tepër viskoz, që zhvendoset dhe rrjedh për periudha të gjata kohore.

“Ne nuk mund të përjashtojmë që shkrirja në nivel lokal nuk ka rëndësi”, tha Thorsten Becker, një bashkautorë në letër dhe një profesor i gjeologjisë në Universitetin e Teksasit Austin, në  publikim. “Por unë mendoj se kjo na shtyn t’i shohim këto vëzhgime të shkrirjes si një shënues të asaj që po ndodh në Tokë, dhe jo domosdoshmërisht një kontribut aktiv për ndonjë gjë”.

Për një planet që është 4.5 miliardë vjeç, Toka është ende plot surpriza.

/Shqip.com