Ekonomi

Rama: Kishim boom turistik në 2023, mundëm edhe aeroportin e Beogradit

Kryeministri Edi Rama ka komentuar bumin turistik që kishte vendi ynë sezonin që lamë pas, duke theksuar se Shqipëria po përjeton një trend pozitiv dhe ka pasur goxha përmirësim pas pandemisë.

Në takimin e Konstituencës së Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që mbahet për herë të parë në Tiranë, kreu i qeverisë tha se vetëm në muajin janar Shqipëria ka pasur rreth 500 mijë turistë. Rama thotë se aeroporti i Rinasit ia ka kaluar me shifra muajin që lamë pas edhe shumë aeroporteve të tjerë, duke përmendur këtu edhe atë të Beogradit.

Menjëherë pas pandemisë numrat e turistëve po rriten dhe Shqipëria dhe aeroporti e shohim që po përjeton një trend pozitiv. Rinasi ka qenë i renditur i pari në Europë sa i takon nivelit të rimëkëmbjes pas pandemisë. Ne jemi renditur në vendin e tretë në rang botëror nga Organizata Botërore e Turizmit sa i takon rritjes së turizmit vitin e kaluar. Të tretët pa patur ndonjë aktivitet të veçantë si Kupa e botës, një arritje e madhe për të ecur para. Në janar kemi pasur afro 500 mijë turistë dhe aeroporti ynë ua ka kaluar dhe shumë aeroporteve të tjera, edhe të Beogradit dhe në vetëm sa mund të përfytyrojmë se si do jetë sezoni i ardhshëm, ku shumë italianë kanë ardhur në bregdetin shqiptar”, tha kreu i qeverisë.

Për kreun e qeverisë, sfidë mbetet rritja e mëtejshme e pagave. I njëjti mesazh u dha edhe nga guvernatori Sejko, i cili shtoi se ekonomia duhet të orientohet drejt inovacionit.

“Në të njëjtën kohë jemi të inkurajuar nga shifrat që kemi për punësimin dhe papunësinë, ndonëse sfidë mbetet rritja e mëtejshme e pagave, që të frenojë konkurrencën e ashpër që po bëhet gjithnjë më e fortë nga vende të përparuara që kërkojnë fuqi punëtore”, tha Rama.

“Prej kohësh tashmë, rritja e ulët e produktivitetit, efektet e plakjes së popullsisë dhe kufizimet e fuqisë punëtore, po bëhen faktorë gjithnjë e më të rëndësishëm në zhvillimin e ekonomive të Konstituencës sonë. Po ashtu, fragmentimi gjeopolitik dhe efektet e ndryshimeve klimatike, po shndërrohen në sfida të së tashmes”, u shpreh Sejko.

Në mesin e pasigurive shkaktuar dhe prej konflikteve gjeo-politike, ekonomia e vendit tha Ministri i Financave ka pasur ecuri pozitive.

Borxhi ra në 59.2 % që është niveli më i ulët, vendi me uljen më të shpejt të borxhit në rajon”, u shpreh Mete.

Në takim u vu theksi edhe tek sektorët ku duhet të përqendrohet vëmendja e institucioneve në vijim.

Ne duhet të sigurojmë stabilitet ekonomik e financiar, të krijojmë ekonomi më eficiente, novatore e gjithëpërfshirëse, si dhe të investojmë në revolucionin e gjelbër dhe atë digjital”, pohoi Sejko.

Edhe Drejtori ekzekutiv të FMN dhe i Bankës Botërore, u fokusuan në fjalën e tyre tek sfidat me të cilat po përballen ekonomitë si luftërat dhe konfliktet, rritja e fatkeqësive natyrore apo shtimi i varfërisë, si dhe do të diskutohet mbi hapat që po ndërmerren për të kapërcyer këto probleme.

/Shqip.com