Art Jetese

Pse është më mirë të flini në shpinë?

Ilustrim

Shumë njerëz flenë në krahë, në pozicionin e fetusit ose rrotullohen nëpër shtrat.

Disa madje janë edhe gjumashë që nuk e ndërrojnë pozicionin në bark.

Megjithëse mund të mendoni se gjumi në shpinë është i rezervuar për vampirët, zombitë dhe Frankenstein, rezulton se të fjeturit me shpinë mund të jetë një zgjidhje e thjeshtë, me kosto efektive për një mori sëmundjesh: nga çështjet e gjumit e deri te problemet shëndetësore. Shkenca që qëndron prapa pozicionit të gjumit në shpinë

Gjumi në shpinë ofron një mori përfitimesh shëndetësore që mund të mos i keni marrë parasysh: e mban shtyllën kurrizore në linjëredukton dhimbjet e kokës nga tensionizvogëlon presionin dhe ngjeshjen në gjokslehtëson sinusetparandalon rrudhat dhe acarimin në fytyrën tuaj Kur bëhet fjalë për foshnjat, Akademia Amerikane e Pediatrisë rekomandon që ato të flenë me shpinë për të zvogëluar rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave (SIDS).

Kjo mund të jetë për shkak të faktit se, kur foshnjat flenë në stomak, rritet: ngarkesa bakteriale e hundëskanali respirator i frymëmarrjessekrecionet e sipërme të rrugëve të frymëmarrjes Një rishikim i vitit 2019 zbuloi se gjumi në shpinë dhe anash shoqërohet me më pak dhimbje kurrizore sesa gjumi në stomak për të rriturit.

Teksa gjumi me pozicion i shtrirë në shpinë mund të ketë përfitime të veta, definitivisht nuk është pozicioni më i popullarizuar. Sipas një studimi të vitit 2017, shumica e njerëzve preferojnë të flenë anash kur i afrohen moshës madhore. Interesante është se studimi vuri në dukje se fëmijët flenë në mënyrë të barabartë anash, prapa dhe përpara.

I njëjti rishikim i vitit 2019 i përmendur më lart vuri në dukje se më shumë se 60 përqind e të rriturve evropianë janë persona që flenë ose anash. Megjithatë, ka shumë arsye për të bërë ndryshimin. Këto janë vetëm disa prej tyre: Mund ta reduktojë dhimbjen e shpinës dhe qafës Gjumi në shpinë ndihmon në zvogëlimin e presionit në shpinë. Ky pozicion imiton qëndrimin drejt.

Fjetja në bark me kokën në njërën anë është e ngjashme me atë që koka juaj të kthehet në një drejtim për orë të tëra ndërsa jeni duke qëndruar ulur ose në këmbë, duke ju shkaktuar dhimbje. Gjithashtu ngacmon shtyllën kurrizore sepse qafa juaj është e përkulur prapa. Është shumë më e lehtë t’i jepni pushim shtyllës kurrizore duke u shtrirë në shpinë, duke përdorur jastëkë për rehati dhe duke ruajtur formën natyrale të shtyllës kurrizore.

Një studim i vitit 2017 vuri në dukje se gjumi në shpinë me të dy duart e vendosura anash ose në gjoks është mënyra më e mirë për të parandaluar dhimbjen. Mund të përmirësojë frymëmarrjen

Nëse jeni shtrirë në bark ose anash, mund të jeni duke e mbushur hapësirën tuaj të frymëmarrjes. Diafragma është muskuli përgjegjës për frymëmarrjen dhe kompresimi i saj e bën frymëmarrjen tuaj më të cekët. Studime të shumta e kanë lidhur frymëmarrjen e thellë diafragmatike gjatë zgjimit me:stres të reduktuarhumor të përmirësuarhapësirëtë përmirësuar të vëmendjes.

Një studim i vitit 2018 vuri në dukje se frymëmarrja e ngadaltë dhe e thellë rezulton në prodhimin e melatoninës, një hormon që nxit relaksimin, nxit gjumin dhe rrit aktivitetin e sistemit nervor parasimpathetik.

Mund t’i zvogëlojë acarimet në lëkurë Larja e fytyrës, mbajtja e duarve larg saj dhe zvogëlimi i konsumit të sheqerit janë zgjidhje të diskutuara shpesh për lëkurë të pastër. Por në lidhje me atë që ndodh gjatë gjumit? Mbulesat e jastëkëve thithin sebumin nga lëkura dhe flokët, si dhe mbetjet e produktit. Këto transferohen lehtësisht në fytyrë gjatë gjumit, shkruan Health Line, transmeton Klan Kosova. Kjo mund të kontribuojë në problemet e lëkurës, si:

Pikat e zezapikat e bardhaskuqje dhe acarim Teksa jastëkët e satenit ose mëndafshit mund të ndihmojnë në këtë drejtim, pse të mos shmangni fare kontaktin me lëkurën e jastëkut? Gjumi në shpinë e mban fytyrën larg nga mbështjellësi i jastëkut dhe, në mënyrë të vazhdueshme, papastërtitë dhe vajrat që mund ta irritojnë atë.

Mund të parandalojë rrudhat dhe vijat Të flini në fytyrë mund ta kapë, tërheqë dhe irritojë lëkurën tuaj, duke rezultuar në rrudha. Kur fytyra është drejtpërdrejt në jastëk, fërkimi që rezulton mund të shkaktojë rrudha dhe vija. E njëjta gjë vlen edhe për qafën, e cila mund të shtrembërohet dhe ndryshohet gjatë gjumit në bark.

Gjumi në shpinë gjithashtu ju ndihmon t’i mbani produktet e kujdesit të lëkurës në fytyrën tuaj dhe larg jastëkut. Duke fjetur në shpinë, ju shmangni kontaktin ballë për ballë dhe mbani qafën drejt, duke parandaluar zhvillimin e parakohshëm ose thellimin e rrudhave dhe vijave.Mund të zvogëlojë ënjtjen Kur shtriheni në çdo pjesë të fytyrës tuaj, lëngu grumbullohet në atë zonë.

Grumbullimi i lëngjeve shkakton fryrje rreth syve dhe ënjtje në fytyrë. Duke u shtrirë në shpinë, ju dekurajoni këtë bashkim dhe zvogëloni ënjtjen. Sigurohuni që të ngrini kokën pak për të ndihmuar në kontrollin se ku shkon lëngu. Kjo mund t’ju ndihmojë të shmangni qeskat nën sy dhe fryrjen, kështu që mund të zgjoheni duke u dukur të pushuar.

Mund të lehtësojë në çështjen e sinuseve Fjetja me kokën e ngritur mbi zemrën tuaj ndihmon në lehtësimin e kongjestionit dhe parandalimin e bllokimit të pasazheve tuaja të hundës. Kur koka është poshtë, mukoza grumbullohet në sinuse. Nëse ngrini kokën, graviteti do të bëjë pjesën e vet për të ndihmuar në kullimin e mukusit dhe për t’i mbajtur të pastra rrugët tuaja të frymëmarrjes. Sipas një rishikimi të vitit 2016, ky pozicion gjithashtu ndihmon me zbaticën e acidit, e njohur gjithashtu si sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD).

Mund të parandalojë dhimbjet e kokës nga tensioni Ngjashëm me efektin e tij në qafën dhe shtyllën kurrizore, gjumi në shpinë ua heq presionin nga koka. Dhimbjet e kokës cervikogjene, ose dhimbjet e kokës të rrënjosura në shpinë të qafës së mitrës, fillojnë në qafë dhe shpesh ngatërrohen me migrenë. Simptomat mund të përfshijnë:

Dhimbje pulsuese në njërën anë të kokës ose fytyrësqafë e ngrirëdhimbje pranë syvedhimbje kur kolliteni ose teshtinindjeshmëria ndaj dritës dhe zhurmësshikim i paqartëstomak i trazuarnervat e shtypura Duke mbajtur kokën, qafën dhe shpinën në një pozicion neutral, ju e lehtësoni presionin dhe e shmangni dhimbjen.

/Shqip.com