Art Jetese

Pse duhet të mbroni sytë në ditët kur ndotja e ajrit është e lartë?

Në Londër në shekullin e 19-të , kur Charles Dickens shkroi se “mjegulla është e rëndë dhe e errët”, njerëzit këshilloheshin të mbanin syze speciale për mjegullën, domethënë për smogun, ndërsa qëndronin jashtë për të shmangur acarimin e syve.

Hulumtimet e fundit konfirmojnë atë që dihej edhe atëherë – ajri i ndotur mund të shkatërrojë shikimin tonë.

Ndotja e ajrit mund të çojë në katarakte (katarakte), glaukomë (shkaku i dytë më i zakonshëm i verbërisë), konjuktivit, degjenerim makular i lidhur me moshën dhe madje rrit rrezikun e mbajtjes së syzeve më herët.

Dhe ndërsa hulumtimet tregojnë se efekte të tilla janë më të theksuara në qytetet shumë të ndotura në Azi, studimet e kryera në Amerikën e Veriut dhe Evropë kanë treguar se edhe doza më të ulëta të ajrit të ndotur mund të dëmtojnë sytë tanë.

Është e njohur dhe e vërtetuar shkencërisht se ndotja e ajrit është padyshim e keqe për shëndetin, veçanërisht për mushkëritë tona (astma) dhe sistemin kardiovaskular (zemra dhe goditje në tru).

Megjithatë, vetëm kohët e fundit kanë filluar më shumë kërkime se si ajri i ndotur mund të ndikojë në shëndetin e syve.

“Syri është një organ që sigurisht neglizhohet dhe sytë tanë janë, në fakt, veçanërisht të ndjeshëm ndaj ajrit të ndotur”, tha Paul Foster , një epidemiolog okulist nga Universiteti i Londrës , për The Washington Post .

Ata janë të ekspozuar drejtpërdrejt ndaj ndotjes në ajër, gjë që mund të çojë në sëmundje të syrit të thatë (kur nuk keni lot të mjaftueshëm cilësor për të lubrifikuar sytë) . Përveç kësaj, retina, shtresa e ndjeshme ndaj dritës e syrit në pjesën e prapme të syrit, ka shumë enë gjaku, duke e bërë atë jashtëzakonisht të ndjeshme ndaj ndotjes.

“Çdo gjë që hyn në qarkullimin e gjakut do të qarkullojë në përqendrime shumë të larta në pjesën e prapme të syrit”, paralajmëron Foster.

Një nga çrregullimet kryesore të shikimit që kërkimet shkencore kanë vërtetuar se lidhen me ndotjen e ajrit është glaukoma, një sëmundje neurodegjenerative që shkakton dëmtim të nervit optik në pjesën e pasme të syrit. Hulumtimet tregojnë se ekspozimi i lartë ndaj grimcave të gjetura në ajrin e ndotur,

PM10 dhe PM2.5, të cilat vijnë nga burime duke përfshirë makinat dhe kamionët, termocentralet, zjarret në pyje – rrit ndjeshëm rrezikun e kësaj sëmundjeje të veçantë.

Në një studim të madh, dyfishimi i përqendrimit mesatar mujor të PM2.5 në ajër rriti rrezikun e glaukomës me 66 për qind.

Në mënyrë alarmante, edhe nivele dukshëm më të ulëta se kaq mund të çojnë në probleme të shikimit, duke përfshirë glaukomën.

Një studim francez i publikuar shtatorin e kaluar tregoi se ekspozimi ndaj PM2.5 në përqendrime nën rekomandimin e BE-së prej 25 μg/m3 mund të çojë në tkurrje të përshpejtuar të nervave që transmetojnë sinjale vizuale nga retina në tru, një tregues kyç i glaukomës.

Sipas Cécile Delcourt, një epidemiologe në Institutin Kombëtar të Shëndetit dhe Kërkimeve Mjekësore në Francë dhe autor kryesor i studimit, këto rezultate theksojnë se, kur bëhet fjalë për specie të shëndetshme, nuk ka vërtet nivele të sigurta të ndotjes së ajrit. Edhe ndotjet më të vogla janë të rrezikshme!

Kataraktet ose kataraktet gjithashtu përkeqësohen nga ajri i ndotur.

Një studim i madh britanik zbuloi se njerëzit që jetonin në zonat me nivelet më të larta të ndotjes PM2.5 kishin një rrezik 14 për qind më të lartë për operacionin e kataraktit, një çrregullim që mjegullon thjerrëzat natyrale të syrit, duke i bërë gjërat të duken të paqarta dhe pa ngjyrë.

Megjithatë, ajo që është veçanërisht shqetësuese për rezultatet e këtij hulumtimi është se zonat me nivelet më të larta të ndotjes ishin në nivele më të ulëta se ato në disa qytete të SHBA-së, si Çikago dhe Los Anxhelos.

Eksperimentet laboratorike në qelizat e retinës njerëzore në vitin 2023 zbuluan se kur qeliza të tilla ekspozohen ndaj grimcave , ka një rritje të inflamacionit , i cili, nga ana tjetër, lidhet me çrregullime të shikimit si glaukoma.

Studimet e kafshëve tregojnë gjithashtu se ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit mund të dëmtojë ADN-në në retinë dhe të shkaktojë vdekjen e parakohshme të neuroneve në pjesën e pasme të syrit.

Një nga mënyrat e mundshme për të luftuar efektet e dëmshme të ndotjes së ajrit në sy është përdorimi i syzeve të diellit, përdorimi i pikave të syve, larja e shpeshtë e duarve dhe shmangia e fërkimit të syve në ditët kur niveli i ndotjes së ajrit është i lartë , në mënyrë që të mos ketë më keq, acarimi dhe rekomandohet një dietë e pasur me antioksidantë (shumë fruta dhe perime).

Krahasuar me pirjen e duhanit ose kalimin e tepërt të kohës para ekranit, ajri i ndotur ende ka më pak ndikim në sy.

Por lajmi i keq është se ne mund të kontrollojmë kohën para ekranit, ashtu si pirja e duhanit, por ndotja e ajrit nuk është aq e lehtë për t’u shpëtuar.

Kjo është arsyeja pse shumë ekspertë argumentojnë se mënyra më e mirë për të mbrojtur speciet nga ndotja e ajrit do të ishte ndalimi i djegies së lëndëve djegëse fosile.

“Nëse pastrojmë mjedisin, përfiton edhe individi, por edhe brezat e ardhshëm”, thotë Foster.

/Shqip.com