Lajme

Pluralizmi i “ngufatur” politik brenda komunitetit serb në Kosovë

Që nga pjesëmarrja e parë në zgjedhjet lokale para një dekade, njëherë si iniciativë qytetare e më pas si parti politike, Lista Serbe ka qenë vazhdimisht në pushtet në Mitrovicë të Veriut, Zveçan, Leposaviq dhe Zubin Potok.

Me dorëheqje të kryetarëve, në Nëntor 2018 dhe Nëntor 2022, ajo shkaktoi dy herë zgjedhje të jashtëzakonshme në këto katër komuna, si dhe së fundi bojkotoi zgjedhjet e jashtëzakonshme të 23 Prillit.

Kryeministri Albin Kurti ka shprehur shqetësim, për siç ka thënë, mungesë të pluralizmit politik brenda komunitetit serb – duke fajësuar Listën Serbe.

Teksa kërkon angazhim nga kryeministri Kurti për të mundësuar opsione të tjera politike për komunitetin serb, gazetari Branislav Krstiç thotë se derisa Aleksandar Vuçiq të jetë në pushtet në Serbi, zgjedhjet lokale do t’i fitojë vetëm Lista Serbe.

“Kur flasim për pluralizmin në veriun e shtetit të Kosovës ne kemi jo veç dorën e diktatorit nga Beogradi, por edhe dora nga Prishtina zyrtare. Z. Kurti nuk ka bërë asgjë për t’i mbështetur, për t’i përforcuar lëvizjet opozitare, aktivistët opozitarë, partitë opozitare, të cilat me vite janë kundër politikës tepër të gabuar të Listës Serbe dhe politikës së Beogradit”, tha Krstiç.

Për zgjedhjet e reja eventuale, Krstiç ka brengë mbikëqyrjen e rregullsisë së tyre.

“Me siguri do të kemi edhe do parti opozitare. Gjëja kryesore është kush do t’i kontrollojë vendvotimet? Çfarë do t’i kemi njerëzit nëpër komisionet e vendvotimeve? Nëse i kemi zgjedhjet e rregullta, nëse i heqim listës serbe mundësinë m’i vjedhë votat në mënyrë industriale”, tha Krstiç

Teksa mohon mungesën e opsioneve politike, Milica Andriç nga Nisma e Re Sociale pret që tensionet të zgjasin edhe disa javë – deri në tërheqjen e njësive speciale të Policisë dhe nisjen e punës për themelimin e Asociacionit.

“Kjo është e ekzagjeruar në publikun kosovar dhe, gjithashtu, nuk është e vërtetë. Mund shihnim gjatë protestave të hënën dhe para incidenteve me KFOR-in, se kishte shumë opsione politike që po provonin të negocionin në emër të popullit. Po, potenciali demokratik i komuniteti serb në Kosovë ka qenë i ngufatur për vite, për një dekadë tashmë, por nuk është e vërtetë se nuk ka pluralizëm. Sa për sigurinë, pyetja primare është nëse policia speciale tërhiqet ose jo? Nëse tërhiqet, atëherë mund të flasim për ambient disi të relaksuar për zgjedhje”, tha Milica Andriç nga Nisma e Re Sociale.

Sladjana Pantoviç, e emëruar së fundmi nënkryetare për komunitete në Zveçan, ishte kandidatja e vetme serbe që garoi për kryetare në zgjedhjet e jashtëzakonshme të 23 Prillit, raporton ATV.

Ndonëse emri i tij ishte shtypur në fletëvotim, Aleksandar Jablanoviç ishte tërhequr nga gara për kryetar të Leposaviqit dy ditë para zgjedhjeve.

Sladjana Pantoviç, Nenad Rasiç e as Rada Trajkoviç nuk treguan nëse ata ose partitë e tyre do të garojnë nëse këtë verë do të ketë sërish zgjedhje të jashtëzakonshme lokale në katër komunat në veri.

/Shqip.com