Teknologji Shkencë

NASA kërkon vullnetarë për të fotografuar eklipsin total diellor

Vëzhguesit që planifikojnë të shohin eklipsin total diellor të prillit të ardhshëm mund të përdorin një aplikacion të ri të financuar nga NASA për të kapur të dhëna të vlefshme rreth Diellit, njoftoi agjencia hapësinore.

Duke përdorur aplikacionin falas SunSketcher 2024, vullnetarët mund të ndihmojnë në avancimin e kërkimeve heliofizike duke bërë sa më shumë foto të jetë e mundur të Diellit pak para dhe pas eklipsit.

“Ka kaq shumë mënyra për të marrë pjesë në shkencën e NASA-s, veçanërisht kur po hyjmë në një vit të madh për heliofizikën,” thotë fizikantja e hapësirës Elizabeth MacDonald.

SunSketcher 2024 u zhvillua nga një ekip studentësh dhe profesorësh në Universitetin Western Kentucky dhe është i fundit nga pesë projektet për të marrë fonde të NASA-s këtë vit për të mbledhur të dhëna shkencore nga eklipsi i ardhshëm total diellor.

“Qëllimi ynë është që të bëjmë një bandë njerëzish – miliona njerëz – të përdorin aplikacionin tonë dhe të bëjnë disa fotografi të Diellit ndërsa eklipsi po ndodh”, tha Star May, një shkencëtar i diplomuar i kompjuterave në Universitetin e Kentakit.

Imazhet nga të gjitha vëzhgimet përfundimisht do të kombinohen në një mega-film njëorësh për të kuptuar më mirë formën e Diellit duke përdorur Hënën si referencë.

Ky informacion do të çojë në një kuptim më të mirë të rrjedhave në brendësi diellore, dhe është gjithashtu vendimtar për testimin e teorive gravitacionale.

Dielli është më aktiv, ndërsa i afrohet aktivitetit maksimal të parashikuar në 2025, kështu që eklipsi i prillit të vitit të ardhshëm ka të ngjarë të kapë më shumë aktivitet diellor sesa eklipsi total diellor i vitit 2017.

/Shqip.com