Lajme Botë Institucionet e Selisë së Shenjtë kanë 30 ditë kohë për t'i dhënë pasuritë e tyre Bankës së Vatikanit. Tani ekziston një frikë në Tiktok se arsyeja për këtë mund të jetë një ngjarje e tmerrshme e ardhshme.

Mediat sociale në trazira – pse Vatikani po i merr mbrapsht asetet e tij?

Ilustrim

Pas skandaleve të shumta financiare, Papa Françesku i ka kthyer të gjitha asetet financiare të Selisë së Shenjtë në Bankën e Vatikanit IOR. 

Institucionet kanë deri në 30 ditë për të transferuar fonde dhe letra me vlerë nga llogaritë ekzistuese. 

Kjo do të thotë që të gjitha transaksionet financiare duhet të jenë në duart e Bankës së Vatikanit.

Tani ekziston një frikë në Tiktok se arsyeja e fushatës së kthimit mund të jetë një ngjarje e keqe e afërt. 

Në videon e “Insidernewstv” thuhet se Vatikani po i rimerr asetet pasi ka informacione sekrete se është i pashmangshëm një rrëzim i bursës apo edhe lufta e tretë botërore, raporton 20min.ch

Për shkak se kërcënimi është i pashmangshëm, ka vetëm një periudhë 30-ditore.

“A di Vatikani diçka për të cilën ne nuk dimë asgjë?” thuhet në videon e platformës “Tradingfreaks”.

Guru i parave të gatshme Alfred Herbert nuk i beson frikës në Tiktok. Një periudhë 30-ditore për riatdhesimin është e zakonshme ndërkombëtarisht dhe për këtë arsye asgjë e pazakontë, thotë ai rreth 20 minuta.

Ai mendon se është e çuditshme që Vatikani po i kërkon fizikisht letrat me vlerë. Për shkak se rreziku për letrat me vlerë është i pandryshuar, ato tani janë thjesht në Bankën e Vatikanit. Zhduket vetëm rreziku i bllokimit ose konfiskimit të letrave me vlerë.

“E gjithë kjo nuk është e qartë për momentin”, thotë Herbert. Ai dyshon se po ndodhin ndërrime në mjedisin kishtar-politik. Për shembull, Papa ka dekretuar tashmë një strategji të re investimi nga shtatori, në të cilën Banka e Vatikanit nuk lejohet të investojë në pornografi (shih kutinë). “Natyrisht që Papa dëshiron të kontrollojë gjithçka më drejtpërdrejt”, thotë Herbert.

Dominik Enste, ekspert i kishës në Institutin e Ekonomisë Gjermane në Këln, gjithashtu e konsideron të dyshimtë pranimin e Tiktoker. Shumë lojtarë në botën financiare u përballën me krizat shumë më intensivisht sesa Vatikani. Prandaj, ai do ta kishte të pazakontë nëse Vatikani mund ta siguronte këtë më mirë. Përveç kësaj, shuma e investuar nga Banka e Vatikanit është mjaft e vogël në krahasim me fondet e tjera.

Profesori i së drejtës së biznesit, Peter V. Kunz, thotë: «Nëse Kisha Katolike do të kishte ndonjë paralajmërim hyjnor, ndoshta më mirë do të lutej për botën dhe do ta përgatiste për më të keqen sesa të fshehte fondet e saj.»

Për shkak të skandaleve që rrethojnë asetet e Vatikanit, një riorientim i strategjisë së investimeve është sigurisht i përshtatshëm, tha Kunz. Megjithatë, fushata e madhe e kthimit duhet të shpjegohet dhe mund të jetë më tepër një shenjë e një falimentimi të afërt të Bankës së Vatikanit sesa një fund i afërt i botës./SHQIP.com

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022