Teknologji

Mbi 10 milionë fjalëkalime të vjedhura shpërndahen në internet

Studiuesit e Cybernews zbuluan një përmbledhje të madhe fjalëkalimesh me afro dhjetë miliardë kode unike që u postuan në një forum popullor hakerimi.

Rrjedhja e fjalëkalimeve mund të jetë e rrezikshme për përdoruesit që priren t’i ripërdorin ato.

Skedari me emrin “Rockyou2024. txt”, me të dhënat e postuara në forum, përmban 9,948,575,739 fjalëkalime unike në formë teksti.

Dosja u postua më 4 korrik nga një përdorues në forumin “ObamaCare”.

“RockYou2024” është një përzierje e fjalëkalimeve nga sulmet e vjetra dhe të reja hakerimi.

“Kriminelët kibernetikë mund të përdorin përpilimin e fjalëkalimeve të RockYou2024 për sulme brutale dhe të fitojnë akses të paautorizuar në profile të ndryshme në internet të përdorura nga individë që përdorin fjalëkalimet e përfshira në këtë bazë të dhënash”, paralajmëroi ekipi i Cybernews.

Ata treguan tre vjet më parë për përpilimin e fjalëkalimeve “RockYou2021”, më i madhi në atë kohë, me 8.4 miliardë fjalëkalime në format teksti të thjeshtë.

Kjo do të thotë se 1.5 miliardë fjalëkalime të tjera iu shtuan përpilimit të RockYou2024 nga viti 2021 në 2024, duke e rritur koleksionin me 15 për qind.

“RockYou2021” përmban fjalëkalime të vjedhura nga viti 2009. Kjo bazë të dhënash përfshin dhjetëra miliona fjalëkalime të përdoruesve për profilet e mediave sociale. Përsëritja e fundit e RockYou përmban informacione të mbledhura nga më shumë se 4000 baza të dhënash gjatë më shumë se dy dekadave.

E kombinuar me baza të tjera të dhënash të zbuluara në forume dhe tregje të hakerëve, që përmbajnë, për shembull, adresat e emailit të përdoruesve dhe kredencialet e tjera, RockYou2024 mund të kontribuojë në një sërë shkeljesh të të dhënave, mashtrime financiare dhe vjedhje identiteti.

Për të mbrojtur veten nga pasojat e mundshme të kësaj rrjedhjeje, rivendosni menjëherë fjalëkalimet për të gjitha llogaritë e lidhura me fjalëkalimet e rrjedhura.

Mund të kontrolloni nëse fjalëkalimet tuaja janë ndër ato të zbuluara në Password Leak Checker.

Zgjidhni fjalëkalime të forta, unike dhe aktivizoni vërtetimin me shumë faktorë (MFA) kurdo që të jetë e mundur.

Merrni parasysh përdorimin e një menaxheri fjalëkalimi për të gjeneruar dhe ruajtur fjalëkalimet tuaja.

/Shqip.com