Zelensky: Lufta e tretë botërore do të nisë – mbylleni qiellin

Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky

Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky ka thënë se vendi i tij nuk mund ta ndalojë luftën kundër Rusisë i vetëm dhe se kombet duhet të veprojnë tani përpara se të jetë “shumë vonë”.

Zelensky akuzoi vendet se janë të pavendosura në çështjen e “mbylljes” së qiejve kundër atyre që ai i quajti “nazistët” .

“Nuk mund të vendosni të mbyllni ose të mos mbyllni… nuk mund të vendosni. Nëse jeni të bashkuar kundër nazistëve dhe këtij terrori, duhet të mbylleni, mos prit të të pyes disa herë, një milion herë, mbylle qiellin. Mbyllni qiellin dhe ndaloni bombardimet,” tha ai, duke apeluar që bota të veprojë më shpejt.

I pyetur për shqetësimet perëndimore rreth potencialit të një zone ndalim-fluturimi që do të përshkallëzojë konfliktin dhe do të sjellë një konfrontim të drejtpërdrejtë me Rusinë duke e përkeqësuar atë, ai tha: “Më keq për kë? Për familjet tona? Jo… Për ta…? Kush e di? Askush nuk e di. Por ne e dimë se pikërisht kjo tani është shumë e keqe dhe në të ardhmen do të jetë tepër vonë”, tha presidenti ukrainas gjatë një interviste për Sky News.

“Më besoni, nëse zgjatet në këtë mënyrë, do të shihni… ata do të mbyllin qiellin, por ne do të humbasim miliona njerëz”.

Duke shtuar se “Lufta e tretë botërore do të fillojë dhe vetëm atëherë do të krijoni një zonë ndalim-fluturimi – por do të jetë tepër vonë.”

Ai tha se forcat ruse “mund të na pushtojnë, por ju patjetër nuk mund të fitoni”, duke thënë se presidenti rus Vladimir Putin “po shkonte drejt e në ferr”.

Ai tha se aleatët e NATO-s nuk duhet t’u thonë njerëzve në Ukrainë që humbën fëmijët e tyre “më fal që nuk e bëmë dje, një javë më parë. Ne nuk e shtymë Putinin, nuk folëm shumë me të, ne e bëmë “Gjej dialogun me të. Nuk bëmë asgjë dhe është e vërtetë, dje bota nuk bëri asgjë… Më vjen keq, por është e vërtetë”, përfundoi presidenti ukrainas.