UNESCO: Të paktën 53 vende historike dhe fetare janë dëmtuar në Ukrainë që nga fillimi i pushtimit rus

Një imazh satelitor tregon pasojat e një sulmi ajror në teatrin e Dramës Mariupol në Mariupol, Ukrainë më 19 mars. (Maxar Technologies/AP)

Të paktën 53 vende historike dhe fetare në Ukrainë janë dëmtuar që nga fillimi i pushtimit rus , sipas UNESCO-s. 

UNESCO së bashku me agjencinë e saj UNITAR (Instituti i Kombeve të Bashkuara për Trajnim dhe Kërkim) ka ngritur “një sistem për të monitoruar gjendjen e ruajtjes së vendeve dhe monumenteve kryesore të Ukrainës nëpërmjet imazheve satelitore”, sipas një zëdhënësi të UNESCO-s. 

“Deri më sot, ne kemi qenë në gjendje të verifikojmë dëmtimet në të paktën 53 objekte kulturore,” vazhdoi zëdhënësi. Kjo përfshin 29 objekte fetare, 16 ndërtesa historike, 4 muzeume dhe 4 monumente, sipas organizatës.

Qyteti verilindor i Kharkiv ka pësuar dëmtimin më të madh me 18 vende të dëmtuara, duke përfshirë Teatrin Kombëtar Akademik të Operas dhe Baletit në Kharkiv, Muzeun e Artit në Kharkiv dhe Memorialin e Holokaustit Drobytskyi Yar. 

Muzeu i Artit në Kharkiv shihet i dëmtuar nga bombardimet më 8 mars. (Oleksandr Lapshyn/Reuters)

Gjithashtu në listë është Teatri i Dramës në qytetin port të rrethuar të Mariupolit, i cili u shkatërrua nga bombardimet ruse në mars. Në qytetin verior të Chernihiv, Kisha e Shën Katerinës, një kishë e përpunuar me kupolë ari është gjithashtu midis vendeve të dëmtuara.

Deri më tani, monumentet kryesore në kryeqytetin Kiev kanë shpëtuar kryesisht të padëmtuara, me një përjashtim të dukshëm që është kisha, Voznesens’ka Tserkva, Kisha e Ngjitjes.

Asnjë nga shtatë vendet e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s të vendosura në Ukrainë nuk është dëmtuar nga armiqësitë, sipas listës së UNESCO-s. Agjencia po “punon me autoritetet ukrainase për të renditur vendet me përparësi dhe për të përcaktuar kushtet e kësaj dislokimi,” shtoi zëdhënësi. 

Si një mbrojtje shtesë, Drejtori i Përgjithshëm i UNESCO-s Audrey Azoulay i dërgoi një letër zyrtare Ministrit të Punëve të Jashtme rus Sergey Lavrov “duke i kujtuar atij detyrimet e Federatës Ruse dhe duke i siguruar atij të dhënat e vendndodhjes së vendeve të Trashëgimisë Botërore të Ukrainës në mënyrë që ato të mund të të mbrojtur nga çdo bombardim”, tha zëdhënësi.