Ukraina dhe Rusia bëjnë përparim në negociata

Ukraina dhe Rusia po vazhdojnë bisedimet për të ndaluar luftën.

Ministri i Jashtëm i Turqisë, Mevlut Cavusoglu, i cili po ndërmjetëson bisedimet e paqes midis Ukrainës dhe Rusisë, ka thënë se të dyja palët janë afër një marrëveshjeje, shkruan BBC.

“Nuk është një gjë e lehtë të pajtohesh me të ndërsa lufta po vazhdon, ndërsa civilët vriten, por ne shohim se palët janë afër një marrëveshjeje”, tha Cavusoglu.

Cavusoglu vizitoi Rusinë dhe Ukrainën këtë javë, pasi Turqia ka lidhje të forta me të dy palët.

Ai shtoi se Turqia ishte në kontakt me ekipet negociuese, por refuzoi të fliste për detajet e bisedimeve pasi Turqia luan një rol të ndershëm ndërmjetësues dhe lehtësues.

Të dyja palët po negociojnë për gjashtë pika kyçe

  • Neutraliteti i Ukrainës
  • Çarmatimi dhe garancitë e sigurisë
  • I ashtuquajturi “denazifikimi” i Ukrainës
  • Heqjen e pengesave në përdorimin e gjuhës ruse në Ukrainë
  • Statusi i rajonit separatist të Donbasit
  • Statusi i Krimesë i aneksuar nga Rusia në 2014

Presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelensky tha në një video të shtunën: “Kjo është koha për t’u takuar, për të biseduar, koha për rinovimin e integritetit territorial dhe drejtësisë për Ukrainën”.