“Situata në qytetin ukrainas të Mariupol po përkeqësohet çdo ditë”

Credits: Reuters

Koordinatori i urgjencës për Mjekët, Alex Wade ka folur për CNN për situatën humanitare në qytetin ukrainas të Mariupol.

Ai ka thënë se situata atje po përkeqësohet çdo ditë.

“Ne kemi staf, staf të MSF [Mjekët Sans Kufij], të cilët janë aktualisht në Mariupol, me të cilët kemi qenë në gjendje të mbajmë kontakte, megjithëse ky kontakt po bëhet gjithnjë e më i vështirë për t’u mbajtur çdo ditë. Ata na konfirmuan se nuk ka pasur qasje për të pastruar ujin e pijshëm për më shumë se një javë tani”, tha Wade për CNN.

Wade ka thënë se uji dhe ushqimi për shumë presona ka mbaruar.

“Ata po përdorin ujin e borës dhe shiut, ata po shpërthejnë në sistemet e ngrohjes për të hyrë në ujin në sistemet e ngrohjes, por për shumë, uji tashmë ka mbaruar dhe gjithashtu ushqimi për shumë njerëz. Të vetmit njerëz që kanë mbetur me ushqim janë ata që kanë stoqe që po i racionin. Unë mendoj se mund të themi se jemi në fazën e fatkeqësisë tani,” shtoi ai.

Stafi në terren në Mariupol i ka thënë Wade se njerëzit po vdesin nga mungesa e aksesit në mjekësi.

“Faza tjetër do të shohim njerëz që potencialisht mund të vdesin nga dehidratimi dhe uria ose … të ikin nga qyteti duke u përpjekur të gjejnë ushqim dhe ujë dhe të vdesin nga dhuna jashtë qytetit,” tha ai.

Wade tha se ka një “ndjenjë paniku” në qytet tani.

“Ne patëm komunikim me një anëtar të stafit sot i cili po na thoshte se ata kanë marrë trupat e pajetë të fqinjëve të tyre dhe i varrosën në oborret e tyre, vetëm që fqinjët e tyre të varroseshin dhe jo. mbeten të vdekur në rrugë”, tha ai.

Ndërsa korridoret e evakuimit ishin planifikuar të zhvilloheshin për qytetin të shtunën, mungesa e komunikimit të disponueshëm pengon përpjekjet e sigurisë, tha ai.

“Kur ka diskutime rreth korridoreve humanitare ose kalimit të sigurt jashtë qytetit, shumë njerëz janë të painformuar dhe nuk e dinë për këtë sepse nuk ka komunikim brenda qytetit. Nuk ka rrjet telefonik. Nuk ka internet,” tha ai./Shqip.com