Shpëtimi nga tmerri në Ukrainë nuk është një opsion për shumë fëmijë me aftësi të kufizuara dhe familjet e tyre

Vova nuk e di se jashtë dritares së tij po shpërthen një luftë .

Ai nuk e kupton domethënien e sirenave të sulmit ajror. Ai nuk është në dijeni të shkatërrimit të shkaktuar nga bombat ruse të hedhura në Kiev, raporton CNN.

Ai thjesht dëshiron të ndërtojë kulla me blloqet e lodrave të tij dhe të shtypë butonat në telefonin e mamasë së tij që e bëjnë atë të luajë këngë dhe filma vizatimorë që i pëlqejnë.

Vova, një emër përkëdheli për Volodymyr, është 17 vjeç dhe ka sindromën Opitz-Kaveggia, një gjendje e rrallë gjenetike që shkakton paaftësi të rënda intelektuale. Ai ka nevojë për kujdes gjatë gjithë ditës dhe ilaçe kundër konfiskimeve që janë bërë të pamundura për t’u marrë pasi trupat ruse po afrohen në kryeqytetin ukrainas , sipas nënës së tij, Natalia Komarenko.

“Nuk mund ta çojmë me tren, sepse në çdo moment mund të ketë kriza dhe mund t’i rritet temperatura. Ai mund të mos shprehë gjithmonë nevojën e tij për të shkuar në tualet dhe nuk mund të lihet pa mbikëqyrje as për një minutë. ”, tha Komarenko, duke shtuar se drejtimi i automjetit është gjithashtu i rrezikshëm, në rast se ka kriza.


Vova dhe familja e tij janë në mesin e mijëra familjeve të Kievit që nuk mund të largohen nga qyteti për shkak të kushteve shëndetësore që e bëjnë udhëtimin jashtëzakonisht të rrezikshëm.

Një OJQ pan-evropiane, vlerëson se në Ukrainë ka 2.7 milionë njerëz me aftësi të kufizuara./SHQIP.com