SHBA kërkon që amerikanëve të arrestuar në Rusi t’u lejohet aksesi konsullor

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kërkojnë akses konsullor për të gjithë shtetasit amerikan të arrestuar në Rusi.

Ambasadori i SHBA-së John Sullivan u takua me Ministrinë e Punëve të Jashtme ruse të hënën dhe kërkoi që qeveria e Rusisë të ndjekë ligjin ndërkombëtar dhe dinjitetin bazë njerëzor për të lejuar akses konsullor për të gjithë shtetasit amerikanë të arrestuar në Rusi, përfshirë ata në paraburgim, shkruan CNN.

“Ne kemi kërkuar në mënyrë të përsëritur qasje konsullore për shtetasit amerikanë të paraburgosur dhe në mënyrë të vazhdueshme dhe të parregullt u është mohuar aksesi për muaj të tërë. Kjo është krejtësisht e papranueshme”, shkruan Ambasada Amerikane në Twitter.

Kërkesa vjen pasi lojtari i WNBA Brittney Griner dhe ish marinsat amerikanë Paul Whelan dhe Trevor Reed po arrestohen në Rusi.

Zëvendës-zëdhënësja kryesore e Departamentit të Shtetit, Jalina Porter, tha të premten se Ambasada e SHBA-së në Moskë vazhdon të bëjë presion, deri më tani pa sukses ende, për qasje konsullore, për të gjithë të arrestuarit.

“Ne jemi thellësisht të shqetësuar për paaftësinë tonë për t’iu qasur ndonjërit prej këtyre qytetarëve amerikanë në muajt e fundit,” tha Porter.