Rritet çmimi i naftës – pas sulmeve ruse në Ukrainë

Çmimet e naftës janë rritur mbi 100 dollarë për fuçi për të arritur nivelin e tyre më të lartë për më shumë se shtatë vjet pasi Rusia – nisi sulmet në Ukrainë

Aksionet globale ranë dhe çmimi i arit u rrit pasi investitorët shqetësoheshin për ndikimin e mundshëm të konfliktit, shkruan BBC, transmeton Shqip.com.

Rusia është eksportuesi i dytë më i madh i naftës së papërpunuar, dhe është gjithashtu eksportuesi më i madh në botë i gazit natyror.

Çmimi i naftës arriti deri në 103 dollarë për fuçi dhe “RAC” paralajmëroi se çmimet e naftës në Mbretërinë e Bashkuar do të rriteshin më tej.

Mbretëria e Bashkuar merr vetëm 6% të naftës së papërpunuar dhe 5% të gazit nga Rusia, por ka shqetësime se sanksionet mund të kufizojnë furnizimet dhe të rrisin çmimet në mbarë botën. Çmimi i kontratave të së ardhmes së gazit natyror në Mbretërinë e Bashkuar u rrit me gati 30% të enjten.

Konsumatorët në Mbretërinë e Bashkuar tashmë po paguajnë një çmim të lartë për energjinë dhe karburantin, me kërkesën në rritje pas lehtësimit të kufizimeve të Covid.

Teksa, çmimet mesatare për litër të benzinës pa plumb arritën një rekord prej 149.30 p të mërkurën.

Lajmet për veprimet e Rusisë çuan në rënie të mprehta në tregjet e aksioneve në të gjithë Evropën, me indeksin FTSE 100 të Mbretërisë së Bashkuar 2.5% dhe indeksin Dax të Gjermanisë me 3.5%.

Më herët, stoqet në Azi gjithashtu kishin rënë ndjeshëm.

Çmimi i arit – i cili konsiderohet një aset parajsë në kohë pasigurie – u rrit gjithashtu me 2%.

Evropa merr gati një të tretën e naftës dhe rreth 40% të gazit të saj nga Rusia, pjesa më e madhe e saj rrjedh përmes tubacioneve nëpër territorin ukrainas. Nuk është çudi që çmimet po rriten.

Nafta e papërpunuar Brent ka shkuar mbi 100 dollarë për fuçi, ndërkohë që çmimet e gazit në tregjet me shumicë – ku furnizuesit vendas blejnë atë që u nevojitet – janë rritur gjithashtu ndjeshëm.

Furnizimet nga Rusia nuk duket se janë prekur – ende. Por frika se ato do të jenë, dhe se mund të ketë një përleshje për burime të tjera, po rrit kostot./Shqip.com