Putin: Evropa nuk mund të zëvendësojë naftën dhe gazin rus

Presidenti rus, Vladimir Putin, thotë se Evropa nuk ka alternativë përveçse të vazhdojë të përdorë energjinë ruse, duke paralajmëruar për pasoja ekonomike “jashtëzakonisht të dhimbshme” nëse kontinenti përpiqet të zëvendësojë furnizimin e tij me naftë dhe gaz.

“Një zëvendësim i arsyeshëm për Evropën thjesht nuk ekziston. Thjesht nuk ka vëllime rezervë në tregun global dhe dërgesat nga vendet e tjera, kryesisht nga SHBA, të cilat mund të dërgohen në Evropë, do t’u kushtojnë konsumatorëve shumë herë më shumë”.

Dhe presidenti ukrainas, Volodymyr Zelensky, ka kritikuar vende të tilla si Gjermania që po i rezistojnë një ndalimi total të naftës dhe gazit rus për shkak të kostos së saj të madhe ekonomike – duke thënë se ata kanë gjak në duart e tyre.

Megjithatë, Putin gjithashtu pranoi se kishte “çështje me pagesat për furnizimet e eksportit të energjisë ruse”, pasi bankat nga “vendet jomiqësore” kishin “vonuar transferimin e fondeve”.

“Siç e kemi thënë shumë herë, problemi më urgjent këtu është ndërprerja e logjistikës së eksportit,” tha ai.

Liderët në Evropë po lëvizin për të reduktuar varësinë e tyre nga energjia ruse./Shqip.com