Propozimi i ri buxhetor i Biden përfshin miliarda për të kundërshtuar agresionin rus në Ukrainë

Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden

Propozimi i buxhetit të presidentit amerikan Joe Biden, për vitin 2023 përfshin rritjen e fondeve për sigurinë si brenda dhe jashtë vendit.

Kështu ka njoftuar Shtëpia e Bardhë të hënën në mëngjes, por zyrtarët pranojnë se inflacioni mund të vazhdojë të shkaktojë probleme për ekonominë e përgjithshme.

Ndërsa pushtimi rus i Ukrainës vazhdon, buxheti i propozuar përfshin 6.9 miliardë dollarë për Iniciativën Evropiane të Parandalimit dhe NATO-n dhe kundër agresionit rus për të mbështetur Ukrainën, shkruan CNN.

Biden do të flasë për propozimin e tij buxhetor më vonë të hënën.

Shalanda Young, drejtore e Zyrës së Menaxhimit dhe Buxhetit, tha se gjatë asaj që do të jetë një dekadë vendimtare për botën, propozimi bën një nga investimet më të mëdha në sigurinë kombëtare në historinë e SHBA-së.

Për të bërë investime dhe për të reduktuar deficitin, buxheti kërkon një “taksë minimale të re për miliarderët”, e cila përfshin më shumë se vetëm miliarderët dhe zbatohet për këdo që vlen më shumë se 100 milionë dollarë  që do të siguronte që 0.01% e familjeve më të pasura të paguajnë të paktën “20 për qind e të ardhurave të tyre totale në taksat federale të të ardhurave”.

Ai gjithashtu rrit normën që korporatat paguajnë për fitimet dhe përmban masë shtesë për të siguruar që kompanitë shumëkombëshe që operojnë në Shtetet e Bashkuara nuk mund të përdorin parajsat fiskale për të ulur taksën minimale globale”, tha Shtëpia e Bardhë.

Cecilia Rouse, kryetarja e Këshillit të Këshilltarëve Ekonomikë, u tha gazetarëve se politikat e Biden do të ulin deficitin e pritshëm në vitin aktual fiskal të 2022 në 1.3 trilion dollarë më pak se në vitin fiskal ’21 dhe ne besojmë se politikat në këtë buxhet do të reduktojë më tej deficitin me një trilion tjetër gjatë dekadës së ardhshme.

Por pjesa më e madhe e këtij reduktimi të deficitit vjen nga skadimi i programeve të përkohshme në Planin Amerikan të Shpëtimit.

“Ajo që tregon ky buxhet është se ne mund të rrisim ekonominë dhe të investojmë në popullin amerikan dhe se mund ta bëjmë atë në një mënyrë të zgjuar fiskale të përgjegjshme,” tha Young, drejtori i OMB.

Zyrtarët thonë se vlerësimet mbi inflacionin e reflektuar në buxhet u vendosën në nëntor përpara pushtimit të Ukrainës nga presidenti rus Vladimir Putin, i cili ka tensionuar ekonominë dhe ka rritur çmimet në të gjithë bordin.

“Pushtimi ka të ngjarë të ushtrojë presion në rritje mbi çmimet e energjisë dhe ushqimeve që nga ana tjetër mund të përforcojë inflacionin që ishte tashmë një problem përpara pushtimit për shkak të kufizimeve të zinxhirit të furnizimit pandemik dhe sa i përket kërkesës për mallra,” tha Rouse, ekonomisti kryesor i Biden.

Në një deklaratë, Biden tha se buxheti “përfshin reduktimin historik të deficitit, investime historike në sigurinë tonë brenda dhe jashtë vendit, dhe një angazhim të paprecedentë për ndërtimin e një ekonomie ku të gjithë kanë një shans për të pasur sukses”.

Ai gjithashtu shpalli reduktimin e deficitit si një rezultat të drejtpërdrejtë të strategjisë së administratës sime për të marrë nën kontroll pandeminë dhe për të rritur ekonominë.