OKB thotë se më shumë se 120,000 refugjatë ukrainas janë larguar që nga e enjtja

Zëvendës Komisionerja e Lartë për Refugjatët e Kombeve të Bashkuara, Kelly Clements, i tha CNN se deri në 4 milionë njerëz mund të përpiqen të kalojnë kufijtë ndërsa kriza në Ukrainë vazhdon.

Duke folur për Michael Holmes të CNN të shtunën në mëngjes nga kryeqyteti zviceran Gjenevë, Clements tha se njerëzit duhej të merrnin “vendime për jetën ose vdekjen”, me 850,000 njerëz të zhvendosur brenda vendit, ndërsa mbi 120,000 njerëz janë larguar nga Ukraina .

Ne kemi pasur një krizë humanitare në  vend  për tetë vitet e fundit dhe është bërë shumë më keq. Përveç atyre 850,000 të zhvendosurve brenda vendit, kryesisht në lindje, ne e dimë se mbi 100,000 njerëz janë tashmë në lëvizje”.

Clements tha se kishte radhë në një numër pikash kufitare dhe shumë ukrainas po monitoronin situatën. Ajo shtoi se “shumë të tjerë” do të pasojnë “numrin e madh” të refugjatëve që kanë kaluar tashmë në Moldavinë fqinje.

“Ne shohim tani mbi 120,000 njerëz që kanë shkuar në të gjitha vendet fqinje. Dhe më duhet të them se pritja që ata po marrin nga komunitetet lokale, nga autoritetet lokale, është e jashtëzakonshme,” tha Clements. “Por është një situatë dinamike, ne jemi me të vërtetë mjaft të shkatërruar me atë që do të vijë, dhe do të thoshim se deri në 4 milionë njerëz mund të kalojnë kufijtë, nëse gjërat vazhdojnë të përkeqësohen, siç kanë ndodhur deri më tani.”

Vlerësimi i fundit i personave të zhvendosur është një rritje e madhe nga numrat e cituar nga Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët Filippo Grandi të premten, kur ai tha se më shumë se 50,000 njerëz ishin larguar nga Ukraina në 48 orët e mëparshme./SHQIP.com