OBSH thotë se sulmet ndaj spitaleve në Ukrainë po shtohen çdo ditë

Ka pasur më shumë se 70 sulme të ndara ndaj spitaleve, ambulancave dhe mjekëve në Ukrainë.

Sipas Organizatës Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ky numër është duke u rritur çdo ditë.

Ai thotë se shënjestrimi i objekteve të kujdesit shëndetësor është bërë pjesë e strategjisë dhe taktikave të luftës moderne, raporton BBC.

Që nga 24 shkurti, OBSH ka shqyrtuar dhe verifikuar 72 veçmas.

Sulmet në objektet e kujdesit shëndetësor në Ukrainë shkaktuan të paktën 71 të vdekur dhe 37 të plagosur.

Shumica kanë dëmtuar spitalet, transportet mjekësore dhe dyqanet e furnizimeve, por OBSH ka regjistruar gjithashtu rrëmbimin ose ndalimin “e mundshëm” të personelit të kujdesit shëndetësor dhe pacientëve.

“Ne jemi të shqetësuar se ky numër po rritet çdo ditë,” i tha BBC-së përfaqësuesi i OBSH-së në Ukrainë, Jarno Habicht.

Spitali qendror në Izyum, afër Kharkiv

“Ambjentet shëndetësore duhet të jenë vende të sigurta si për mjekët ashtu edhe për infermierët, por edhe për pacientët për t’u drejtuar për trajtim. Kjo nuk duhet të ndodhë”.

Për shkak se lufta në Ukrainë është një konflikt i armatosur ndërkombëtar midis dy shteteve, zbatohen Konventat e Gjenevës.

Të zgjeruara pas Luftës së Dytë Botërore, konventat përcaktojnë të drejtat themelore të civilëve dhe personelit ushtarak dhe vendosin mbrojtje për të plagosurit dhe të sëmurët. Ato u ratifikuan nga ai që ishte atëherë Bashkimi Sovjetik në 1954.

Sipas nenit 18 të Konventave, spitalet civile “në asnjë rrethanë nuk mund të jenë objekt sulmi, por duhet të respektohen dhe mbrohen në çdo kohë”.

Një shkelje e këtij rregulli mund të hetohet nga Gjykata Penale Ndërkombëtare në Hagë dhe, nëse konstatohet se është një krim lufte, autorët individualë mund të ndiqen penalisht dhe dënohen./