NATO: Përdorimi i armëve kimike nga Rusia do të ndryshonte tërësisht natyrën e konfliktit

NATO thotë se çdo përdorim i armëve kimike nga Rusia është i papranueshëm.

Sekretari i NATO-s, Jens Stoltenberg, tha se çdo përdorim i armëve kimike nga Rusia do të ishte absolutisht i papranueshëm dhe do të “ndryshonte tërësisht natyrën e konfliktit” në Ukrainë, shkruan CNN.

Duke folur përpara një samiti të NATO-s në Bruksel të enjten, shefi i NATO-s paralajmëroi se përdorimi i armëve kimike do të ishte një “shkelje e hapur e ligjit ndërkombëtar dhe e pasojave të mëdha”.

Stoltenberg akuzoi Kinën për ofrimin e mbështetjes politike dhe për përhapjen e gënjeshtrave dhe tha se roli i Pekinit në pushtimin do të trajtohej në samit.

Ai tha se Kina ka vënë në pikëpyetje të drejtën e kombeve të pavarura për të zgjedhur rrugën e tyre, duke shtuar se aleanca është e shqetësuar se Kina mund të sigurojë “mbështetje materiale për pushtimin rus”.

Stoltenberg kërkoi që Bjellorusia gjithashtu duhet t’i japë fund “bashkëfajësisë së saj në pushtimin e Putinit” dhe paralajmëroi se vendimet e marra në samitin nesër do të kenë “implikime të mëdha”.