Mediat besnike ndaj Kremlinit dhe ndikimi i tyre në Serbi

Kremlini

Pas sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës, mediat besnike ndaj Kremlinit dhe ndikimi i tyre në këtë vend janë bërë problematike. Për shembull, RT – dikur “Russia Today” – dhe Sputnik do të ndalohen në BE për të kufizuar dezinformimin. 

Magenta Telekom tashmë ka pezulluar shpërndarjen e RT në Austri. Në Ballkan dhe veçanërisht në Serbi, nga ana tjetër, ata vazhdojnë të veprojnë si “përforcues të konstrukteve rusofile të mendimit”, siç theksoi ish-korrespondenti i dpa-së, Thomas Brey.

“Grusht shteti i Rusisë në përgjigje të kërcënimeve të NATO-s” (“Vecernje Novosti”) ose “Rusët pushtuan Ukrainën brenda një dite” (“Objektivi”) ishin titujt e mediave serbe të premten e kaluar. 

Ditë më parë, “Informer” pretendonte se Ukraina kishte sulmuar Rusinë dhe “Kurir” se Rusia kishte bërë gjithçka për të ruajtur paqen, ilustron portali në internet “BalkanInsight”. Kjo ndoshta nuk është befasi për Brey. Korrespondenti i vjetër i Agjencisë Gjermane të Shtypit (dpa) në Ballkan dhe ish-kreu i zyrës së PDSH-së në Beograd publikoi rastin studimor “Mediat ruse në Ballkan. Si ndikon propaganda e Moskës në Serbi” vitin e kaluar – botuar nga FDP- i lidhur me Fondacionin Friedrich Naumann për lirinë, shkruan Derstandard

Peizazh i kontrolluar i medias

Ai përpiqet të ilustrojë ndikimin e fortë të medias ruse në Serbi. Brey mbështetet kryesisht në një analizë të materialit nga edicioni serb i shërbimit të jashtëm rus Sputnik (nga janari deri në mars 2021), por së pari përshkruan situatën fillestare. Ai vuri në dukje se Bashkimi Evropian është partneri dhe investitori më i rëndësishëm tregtar për Serbinë, por një pjesë e madhe e popullsisë është ende e bindur se Rusia është partneri më i afërt dhe më i rëndësishëm ekonomik i vendit. Autori jo vetëm ia atribuon këtë rrethanave të tilla si gjuha e përbashkët sllave apo besimi ortodoks, por sjell edhe peizazhin mediatik, i cili kontrollohet “pothuajse plotësisht” nga elita politike, e cila ka lidhje të ngushta me Rusinë.

Përveç kësaj, mediat në rajon vuajtën nga financimi i pamjaftueshëm, që do të thotë se informacioni falas nga Rusia po fiton rëndësi. Dhe këtu hyn në lojë “Sputnik Srbija” – një degë e agjencisë ruse të huaj Sputnik, e themeluar në vitin 2014. Raportet e tyre, të cilat shpesh bazohen në raportet e RT-së, shpesh miratohen një me një nga një shumicë e qartë e mediave serbe, shkruan Brey.

Kontributet e Sputnik fokusohen në Serbi, Rusi dhe SHBA. Shpesh krijohet humor kundër kësaj të fundit, BE-së apo NATO-s, ndërsa Rusia dhe Kina portretizohen shumë më pozitivisht. Sipas analizës së përmbajtjes së Brey-t, krijohet përshtypja se Shtetet e Bashkuara janë në prag të luftës civile për shkak të konflikteve të brendshme, terrorizmit dhe krimit, se dollari së shpejti do të heqë dorë si monedha kryesore dhe se qëllimi i vetëm i Shteteve të Bashkuara. Shtetet duhet të dëmtojnë Rusinë. Nga ana tjetër, Rusia është ushtarakisht superiore dhe shpesh barazohet me Putinin, rreth të cilit krijohet një “kult personaliteti”. Putin shfaqet si “mbrojtësi politik i pakushtëzuar i serbëve”.

Nuk ka gazetari klasike

Me Sputnik nuk praktikohet asnjë gazetari klasike, e cila ndan lajmet dhe komentet ose mbështetet në burime serioze dhe i identifikon ato. “Raportimi duhet të dokumentojë dhe provojë se pikëpamja e Rusisë për botën është e saktë,” shkruan Brey. 

Nga ana tjetër, demokracitë perëndimore janë të “dënuara”. Rusia dhe Serbia do të përforconin rolin e tyre si një mburojë kundër “fryma e epokës gjithëpërfshirës, ​​i cili sipas këtij leximi manifestohet në homoseksualitet, pedofili, shpërbërje të feve dhe vlerave tradicionale”.

Autori rekomandon promovimin e aftësive mediatike të të rinjve, duke qenë se ata shpesh fitohen nga masa e madhe e kontributeve subjektive ose të pavërteta. Duhet të luftohet edhe shkrirja e medias me politikën dhe të investohet në trajnimin e gazetarëve që të mos bëhen transmetues të përmbajtjes së caktuar.