Hetuesit vlerësojnë pretendimet për krime lufte në Ukrainë

BCC ka raportuar se Gjykata Penale Ndërkombëtare (ICC) në Hagë ka filluar mbledhjen e provave të krimeve të mundshme të luftës të kryera në Ukrainë .

Kryeprokurori i ICC-së, Karim Khan thotë se ai hapi një hetim të menjëhershëm pasi iu kërkua ta bënte këtë nga 39 vende.

Ai do të mbulojë akuzat për krime lufte, krime kundër njerëzimit dhe gjenocid dhe do të shtrihet deri në aneksimin e Krimesë nga Rusia në vitin 2014, tha ai.https://central.gjirafa.com/renderer.html?v=1.1

As Rusia dhe as Ukraina nuk janë anëtarë të GJNP-së, por Kievi ka pranuar juridiksionin e gjykatës.

Khan tha se është e rëndësishme që të bëhet një hetim: “Drejtimi i sulmeve kundër civilëve dhe objekteve civile përbën një krim lufte. Kjo është shumë e qartë.

“Dhe edhe nëse sulmet synojnë objektiva ushtarakë, por armët e përdorura janë armë me përdorim të gjerë që nuk janë të sakta, kjo mund të jetë gjithashtu një krim lufte pasi ato ka të ngjarë të shkaktojnë dëm të tepruar civil .”