Gjatë samitit të Procesit të Berlinit në Tiranë, Von der Leyen prezanton planin me 4 shtylla

Në përfundim të punimeve të samitit të Procesit të Berlinit, që u mbajt këtë të hënë në Tiranë në konferencën e përbashkët me kancelarin gjerman Olaf Scholz dhe kryeministrin Edi Rama në kuadër të Samitit të Procesit të Berlinit, presidentja e KE-së u ndal te lufta mes Izraelit dhe Hamasit.

Von der Leyen dënoi sulmin e Hamasit, ndërsa tha se Izraeli mund të mbrohet por në linje me ligjin për të drejtat ndërkombëtare.

Fjala e Presidentes së Komisionit Europian Ursula Von der Leyen në konferencën e përbashkët për shtyp:

Faleminderit, i dashur Edi, për mikpritjen e mrekullueshme dhe lidershipin tuaj në këtë Samit,

Faleminderit Olaf për bashkëpunimin e shkëlqyer për përgatitjet, por edhe gjatë këtij Samiti.

Ne jemi këtu në Tiranë, duke punuar për afrimin e Ballkanit Perëndimor dhe Bashkimit Evropian. Por, në të njëjtën kohë, sytë e botës janë tani në Izrael dhe Palestinë, dhe mendjet tona gjithashtu. Nuk mund të ketë asnjë justifikim për aktet e tmerrshme të terrorit të Hamasit. Për masakrën brutale të 1 400 njerëzve në Izrael. Përballë këtij tmerri, Izraeli ka të drejtë të mbrohet, në përputhje me të drejtën humanitare dhe ndërkombëtare. Tani për tani, palestinezët në Gaza kanë nevojë për ndihmë dhe ndihma humanitare.

Ata nuk mund të paguajnë çmimin e barbarisë së Hamasit. Kjo është arsyeja pse Komisioni ka njoftuar se do të trefishojë ndihmën humanitare për civilët në Gaza në 75 milionë euro. Ne po nisim një urë ajrore humanitare të BE-së për në Gaza përmes Egjiptit. Dy fluturimet e para do të nisen këtë javë. Ata do të sjellin ndihma humanitare në Gaza. Dhe ne do të vazhdojmë të punojmë me partnerët tanë në rajon për të vlerësuar dhe adresuar nevojat në terren.

Duke iu kthyer tani punës sonë këtu sot. Vitin e kaluar thashë se me Shqipërinë në krye, Procesi i Berlinit do të ishte në duar të mira. Dhe kisha të drejtë. Pra, faleminderit shumë, Edi dhe Olaf, për shkëmbimet shumë të mira dhe për një Samit shumë të suksesshëm.

Por, mbetet shumë për të bërë. Ne duhet t’i afrojmë edhe më shumë ekonomitë tona dhe duhet të shpejtojmë reformat për anëtarësim. Kjo është arsyeja pse unë u prezantova udhëheqësve Planin tonë të Rritjes. Nëse zbatohet, Plani i ri i Rritjes ka potencialin të dyfishojë madhësinë e ekonomive të Ballkanit Perëndimor edhe në këtë dekadë.

Ka katër shtylla.

Shtylla e parë e Planit është sjellja e Ballkanit Perëndimor në Tregun Unik. Ne në thelb hapim derën e Tregut Unik në shtatë fusha kyçe për kompanitë e Ballkanit Perëndimor, tani. Vetëm për t’ju dhënë disa shembuj në lidhje me bashkëpunimin doganor, tregtinë elektronike, pagesat pa para në dorë, transportin rrugor, energjinë elektrike, roaming – vetëm për të përmendur disa.

Shtylla e dytë është se vetë Ballkani Perëndimor duhet të plotësojë tregun e tyre të përbashkët rajonal. Nëse ata përfundojnë tregun e tyre të përbashkët rajonal, kjo mund të rrisë PBB-në e Ballkanit Perëndimor me 10%. Pra, edhe Ballkani Perëndimor duhet të hapë tregjet e veta për pesë fqinjët dhe partnerët e tyre.

Shtylla e tretë janë reformat. Nëse duam t’i japim akses Ballkanit Perëndimor në Tregun e Vetëm Evropian, sigurisht që duhet të ketë një fushë loje të barabartë, të njëjtat rregulla dhe standarde. Kjo do të thotë se reformat janë të nevojshme. Dhe këto reforma do të sjellin gjithashtu Ballkanin Perëndimor më afër anëtarësimit. Këto reforma gjithashtu do ta bëjnë Ballkanin Perëndimor edhe më tërheqës për investitorët evropianë dhe do të bëjnë që ekonomitë tona përkatëse – gjë që është shumë e rëndësishme – të konvergojnë. Sepse sot, ne kemi një situatë ku ekonomitë e Ballkanit Perëndimor janë në 35% të mesatares së BE-së. Pra ka shumë punë për të bërë për të pasur më shumë konvergjencë të ekonomive.

Së fundi, shtylla e katërt e Planit është, nëse po bëhen përpjekje për reforma, ato do të përputhen me rritjen e fondeve të BE-së për investime. Me fjalë të tjera, ne kemi propozuar një paketë investimi prej 6 miliardë eurosh. Kjo është e përbërë nga 2 miliardë euro grante dhe 4 miliardë euro kredi. E njëjta logjikë vlen si për planin tonë të investimeve “NextGenerationEU” për Shtetet Anëtare. Janë investime dhe reforma. Fondet do të lirohen me zbatimin e reformave. Pra është e kushtëzuar. Ajo funksionon shumë mirë në Bashkimin Evropian. Jam thellësisht e bindur se do të funksionojë edhe në Ballkanin Perëndimor.

Ju falënderoj përsëri. Ky ka qenë një samit i shkëlqyer. Ne duam të ecim përpara, dhe ne duam të ecim më shpejt. Le të kapim momentin.