Franca ndalon demonstratat pro-palestineze

A protester holds a Palestiniain flag during clashes with riot police near the Barbes-Rochechouart aerial metro station in Paris on July 19, 2014 in the aftermath of a demonstration, banned by French police, to denounce Israel's military campaign in Gaza and show their support for the Palestinian people. Israeli air strikes and shelling killed more than 25 people across Gaza on July 19, among them children, raising the toll in 12 days of violence to 337, medics said on July 19. AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON (Photo by JACQUES DEMARTHON / AFP)

Një demonstratë e planifikuar të shtunën në Paris me kërkesë të disa organizatave “në mbështetje të popullit palestinez” do të ndalohet, tha sot shefi i policisë Laurent Nunes.

“Nuk është një demonstrim statik, protestuesit do të lëvizin nëpër Paris, i cili është gjithmonë më i rrezikshëm,” i tha Nunes radiostacionit France Info.

“Dhe organizatat që kanë paraqitur këtë deklaratë me komentet që kanë mundur të bëjnë, mund të nënkuptojnë se mund të jenë gjithashtu në mbështetje të Hamasit, dhe për këtë arsye unë do ta ndaloj këtë demonstratë”, vuri në dukje ai.

Urgjenca Palestine, e përbërë nga shoqata, sindikata dhe organizata të ndryshme politike, bëri thirrje për “një demonstrim të madh të mbështetjes për popullin palestinez” të shtunën në mbrëmje në qendër të kryeqytetit francez, sipas faqes së saj të internetit.

Më 18 tetor, Këshilli i Shtetit i kujtoi qeverisë se demonstratat pro-palestineze nuk mund të ndalohen sistematikisht dhe se u takon vetëm prefektëve të vlerësojnë nëse ekziston një rrezik lokal i prishjes së rendit publik.

“Trazimi i rendit publik mund të mos jetë material. Thjesht fakti që mund të ketë deklarata mohuese, antisemite ose mbështetëse terroriste është një problem për ne dhe kjo është ajo që i justifikon këto ndalime,” tha shefi i policisë.

Të enjten e kaluar një demonstratë pro-palestineze mundi të zhvillohej në Place de la Republique në Paris, ku u mblodhën rreth 15,000 njerëz, sipas policisë, e cila bëri 10 arrestime kryesisht për deklarata dhe slogane antisemite në statujën e Republikës.

Sipas shefit të policisë, që nga 7 tetori në Paris kanë ndodhur 189 sulme antisemite, si rezultat i të cilave autoritetet kanë arrestuar 73 persona, 50 ndalime të përkohshme dhe ndalim administrativ të 25 të huajve pa dokumente ligjore.

Sipas autoriteteve izraelite, sulmi i Hamasit vrau mbi 1,400 njerëz në Izrael dhe mbi 200 persona janë rrëmbyer. Sipas Ministrisë së Shëndetësisë të Hamasit, 7,028 palestinezë, kryesisht civilë, janë vrarë që nga fillimi i bombardimeve izraelite në Rripin e Gazës më 7 tetor.