FMN: Ekonomia e Ukrainës do të tkurret ndjeshëm në vitin 2022 për shkak të luftës

Fondi Monetar Ndërkombëtar, ka njoftuar të hënën se ekonomia e Ukrainës pritet të tkurret me 10% në vitin 2022 si rezultat i pushtimit të Rusisë, por perspektiva mund të përkeqësohet ndjeshëm nëse konflikti zgjat më shumë.

Raporti, i përgatitur përpara miratimit të FMN-së për 1.4 miliardë dollarë financim emergjent, tha se prodhimi ekonomik i Ukrainës mund të tkurret me 25% në 35%, bazuar në të dhënat reale të prodhimit të brendshëm bruto të kohës së luftës nga Iraku, Libani dhe vendet e tjera në luftë, shkruan Reuters.

Sipas FMN-së, Ukraina kishte një boshllëk financimi të jashtëm prej 4.8 miliardë dollarësh, por nevojat e saj për financim pritej të rriteshin dhe do të kërkonte financim të konsiderueshëm shtesë me koncesion si rezultat i luftës.

FMN-ja po punon për të krijuar një instrument fondi besimi përmes të cilit donatorët dypalësh mund të kanalizojnë burimet në Ukrainë, tha një zyrtar me huadhënësin global.

1.4 miliardë dollarët e miratuar tashmë në financimin e urgjencës janë maksimumi që Ukraina mund të marrë hua sipas rregullave aktuale të FMN-së, por kredia ka një efekt “katalitik” në inkurajimin e donatorëve të tjerë, tha zyrtari.

Ivanna Vladkova Hollar, shefja e misionit të FMN-së për Ukrainën, tha se autoritetet ukrainase po bënin “një përpjekje të jashtëzakonshme” për të mbajtur ekonominë dhe sistemin financiar të vendit përballë luftës.