Financial Times: Si i injoroi Izraeli paralajmërimet për sulmin e Hamasit?

Për dy vjet, Menachem Gida luftoi me një parandjenjë “të errët” pasi ishte pjesë e një grupi vullnetarësh që monitoronin rrjetet e komunikimit të Gazës dhe mediat arabe, duke i kaluar informacione ushtrisë izraelite.

Kur paralajmëroi vazhdimisht për rrezikun nga Hamasi, një ushtar izraelit i tha: “Ti nuk je i rëndësishëm, ne nuk kemi nevojë për ty”.

Gida nuk ishte i vetmi. Michael Milstein, një ish-oficer i inteligjencës ushtarake kishte bërë aludime të ngjashme me ish-kolegët e tij, duke shkruar artikuj në shtyp.

Edhe paralajmërimet nga Korpusi i Inteligjencës Luftarake të Izraelit, i cili monitoron kufirin e vendit me Gazën, u injoruan. Zëdhënësi i ushtrisë izraelite Noah Melman u tha eprorëve në fillim të këtij viti se luftëtarët e Hamasit po praktikonin sulme në një gardh të rremë, duke e hedhur në erë atë vazhdimisht.

Më 7 tetor, Hamasi ndërmori një sulm edhe më keq nga sa e kishin imagjinuar Gida, Milstein dhe Mehlman. Sulmi shkatërroi besimin e izraelitëve në shërbimet e tij ushtarake dhe inteligjente. Ata jo vetëm që nuk arritën të zbulonin se çfarë po planifikonte një nga armiqtë e tij kryesorë, por ata kishin injoruar paralajmërimet e shumta se Hamasi po përgatiste një sulm të madh, shpesh në pamje të qartë.

Izraeli vuajti nga “besimi i tepruar, i cili çoi në arrogancë, që çoi në vetëkënaqësi”, tha ish-kryeministri Ehud Olmert.

Shumë faktorë kontribuan në dështimin. Përfundimet e hetimit për fiasko të shërbimit sekret mund të zgjasin vite.

“Edhe natën e sulmit, ne ndjemë se diçka po ndodhte, por interpretimi ishte se ishte një stërvitje normale ushtarake e Hamasit”, tha një zyrtar i lartë izraelit.

Kjo ndodhi pjesërisht sepse shërbimet izraelite të sigurisë nënvlerësuan aftësinë e Hamasit për të organizuar një operacion kaq të madh.

“Pasqyrimi është një gjë i mrekullueshëm, por duket sikur ka ndodhur diçka e ngjashme me 11 shtatorin”, tha Sir Alex Younger, ish-kreu i agjencisë britanike të inteligjencës MI6.

Izraeli bëri një gabim të ngjashëm pikërisht 50 vjet më parë, para luftës së Yom Kipur kundër Egjiptit dhe Sirisë, kur gabimisht besonte se shtetet arabe nuk do të sulmonin kurrë. Por ka një kthesë historike shtesë në sulmin e këtij viti, të cilin Izraeli e ka krahasuar shpesh me sulmet terroriste të 11 shtatorit 2001 në Amerikë.