Brenda një takimi të rrallë amerikan me një gjeneral rus – në Moskë

EXCLUSIVE Results of Russian sanctions 'pretty close' to hopes so far -U.S.  official | Reuters

Një takim i rrallë kokë më kokë midis zyrtarëve ushtarakë rusë dhe amerikanë javën e kaluar çoi në një “shpërthim” emocionesh nga një gjeneral normalisht stoik rus, një “moment zbulues” që amerikanët e pranishëm besojnë se lë të kuptohet për probleme më të mëdha morale në ushtrinë ruse , sipas një lexim të afërt të ushtrisë amerikane të asaj që ndodhi, shkruan CNN.

Leximi, i cili u rishikua nga CNN, përshkruan perspektivën e dy anëve të mbrojtjes që morën pjesë dhe përshtypjet e tyre për atë që panë dhe dëgjuan. Ai nuk ofron një shpjegim përfundimtar të sjelljes së gjeneralit rus. Leximet e takimeve të ndjeshme nuk bëhen kurrë publike nga ushtria apo komuniteti i inteligjencës, sepse ato shqyrtohen për të dhëna rreth mendimit dhe qëllimeve të një kundërshtari.

Takimi, i mbajtur në ministrinë ruse të mbrojtjes në Moskë, është një rast i rrallë i zyrtarëve të mbrojtjes rusë dhe amerikanë që ulen personalisht që kur Rusia pushtoi Ukrainën më 24 shkurt. Leximi e përshkruan takimin si të tensionuar, me shenja të dukshme stresi në pala ruse.

Ai vë në dukje veçanërisht sjelljen e gjeneralmajorit rus Yevgeny Ilyin, zëvendësshefit të drejtorisë kryesore të bashkëpunimit ndërkombëtar, i cili ka një histori të gjatë në marrëdhëniet me zyrtarët amerikanë. Në një shkëputje nga praktika tipike, Ilyin foli pa shënime ose nuk vendosi pika bisedimi, sipas leximit.

Ndërsa takimi po përfundonte, një atashe i mbrojtjes i SHBA-së “kërkoi rastësisht” për rrënjët e familjes së Ilyin në Ukrainë dhe “sjellja stoike e gjeneralit rus papritmas u skuq dhe e shqetësuar”, sipas leximit. Amerikanët raportuan se Ilyin u përgjigj “po” dhe tha se ai kishte lindur në Dnipropetrovsk përpara se të shkonte me familjen e tij në Donetsk, ku shkoi në shkollë.

Por zyrtarët amerikanë raportuan se Ilyin më pas shtoi se situata aktuale në Ukrainë është “tragjike dhe unë jam shumë i dëshpëruar për këtë” — dhe më pas ai u largua pa u shtrënguar duart, sipas leximit.

Është e paqartë pse u mbajt takimi apo rrethanat pas tij. CNN nuk e di nëse ka dokumentacion shtesë që përshkruan takimin. Leximi nuk përfshin emrat e atasheve amerikanë në takim dhe CNN nuk ka mundur të mësojë identitetin e tyre. Pentagoni dhe Departamenti i Shtetit nuk pranuan të komentojnë. CNN i ka kontaktuar Ministrisë së Mbrojtjes Ruse për koment.

Ekipi i SHBA-së kishte kuptimin, sipas leximit, se Ilyin ndaloi së akuzuari SHBA-në dhe Ukrainën për mizori kundër familjes së tij. Nuk është e qartë se çfarë i shkaktoi konkretisht ata të arrinin në atë përfundim, por një nga atashetë tha: “Zjarri në sytë e tij dhe sjellja e tronditur lanë një të dridhur në shtyllën kurrizore”.

Leximi thoshte se njërit prej atasheut i ra nofulla dhe të dy amerikanët raportuan se nuk kishin “dëshmuar kurrë një shpërthim të tillë nga homologët rusë në një takim zyrtar”.

Takimet e SHBA me zyrtarët rusë janë zakonisht çështje të shkruara. Ndërsa nga përmbledhja nuk është e qartë se çfarë çoi saktësisht në reagimin e Ilyin, dy atashetë e mbrojtjes amerikane që morën pjesë në takim e vlerësuan reagimin e gjeneralit si një shenjë të mundshme të problemeve morale.

“Së paku, është e qartë se problemet morale midis forcave ruse nuk kufizohen vetëm në trupat e vijës së parë”.

Një vështrim i shkurtër në marrëdhëniet ushtarake SHBA-Rusi

Leximi ofron një vështrim prapa skenave të një ushtrie ruse që ka dështuar në qëllimin e saj të dukshëm për të marrë me shpejtësi Kievin pas nisjes së pushtimit muajin e kaluar. Zyrtarë të lartë ushtarakë amerikanë kanë thënë publikisht dhe privatisht se morali i forcave ushtarake ruse po vuan ndërsa ato hyjnë në javën e katërt të pushtimit të tyre në Ukrainë – një pushtim që zyrtarët amerikanë mendojnë se presidenti rus Vladimir Putin besonte se do të shkonte shumë më shpejt dhe pa probleme sesa ajo ka.

Në një intervistë të martën me Christiane Amanpour të CNN, zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov kundërshtoi vlerësimet e SHBA se trupat ruse kishin probleme morale. “Ndoshta do të duhet të dyshoni në këtë informacion,” tha Peskov. “Duhet të dyshoni dhe duhet të mendoni dy herë nëse është e vërtetë apo jo”.

Kremlini ka vazhduar që shumë përpara pushtimit të refuzojë kontaktet e drejtpërdrejta të nivelit të lartë midis gjeneralëve të lartë amerikanë dhe homologëve rusë, duke e bërë këtë takim me interes të shtuar. SHBA ka një linjë telefonike të komunikimit me ushtrinë ruse, e cila është testuar çdo ditë, por nuk është përdorur.

SHBA beson se refuzimi për takime të nivelit të lartë është për shkak të shqetësimeve të Kremlinit se takimet do t’i tregonin ata si të pambrojtur nëse do të lejonin takime të tilla, sepse rrezikon një pranim të heshtur se ekziston një situatë jonormale, sipas leximit.

Edhe para përfundimit të jashtëzakonshëm të takimit, zyrtarët amerikanë raportuan se stoicizmi i Ilyin filloi të zbehej në takim kur amerikanët e quajtën situatën në Ukrainë një krizë dhe gjenerali rus i “korrigjoi dhe kundërshtoi” shpejt.

Gjenerali rus nuk devijoi në diskutime nga strategjia ruse fitimprurëse e pushtimit të Ukrainës, sipas leximit. Në këtë rast, dy amerikanët besojnë se kanë qenë dëshmitarë të një gjenerali rus, i cili ishte “qartë në ankth për situatën, por që nuk kishte ku ta shfaqte zemërimin e tij, përveçse në përputhje me narrativën e sponsorizuar nga shteti i Kremlinit”, sipas leximit.

Shënimet e leximit që amerikanët nuk po e mohojnë takimin mund të ketë nënvizuar forcimin e pozicionit rus ndaj luftës dhe nevojën e zyrtarëve ushtarakë rusë për të përmbushur urdhrat e tyre, sepse ata nuk kanë zgjidhje tjetër.

Një zyrtar i lartë i mbrojtjes tha javën e kaluar se SHBA-ja “ka marrë indikacione anekdotike se morali nuk është i lartë” në disa nga njësitë ushtarake të forcave ruse.

“Ne sigurisht kemi indikacione se morali është një problem në rritje brenda forcave ruse që po luftojnë në Ukrainë,” u tha gazetarëve të martën sekretari i shtypit i Pentagonit, John Kirby. “Me kalimin e kohës dhe ata vazhdojnë të dështojnë për të arritur përparimin në terren që duan të arrijnë, ne kemi parë indikacione në rritje se morali dhe kohezioni i njësisë është një problem.”