Blinken: SHBA është ende e hapur për diplomaci, por nuk ka rrugë nëse Rusia nuk tërheq forcat

Sekretari i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Antony Blinken, ka njoftuar të mërkurën se SHBA mbetet e hapur ndaj diplomacisë me Rusinë për t’i dhënë fund luftës në Ukrainë, por tha se nuk ka rrugë nëse Rusia nuk tërheq forcat e saj, raporton CNN.

“Natyrisht, ne mbetemi të hapur për të ndjekur çdo rrugë të arsyeshme, por është shumë e vështirë të shohësh ndonjë rrugë kur bombat bien, aeroplanët fluturojnë, tanket po rrotullohen”, u tha Blinken gazetarëve në Departamentin e Shtetit. “Pra, de-përshkallëzimi, tërheqja e forcave, kjo do të hapte një rrugë diplomacie.”

Blinken shtoi se SHBA do të ndihmonte Ukrainën në mënyrë diplomatike nëse Kievi beson se ka një rrugë që mund t’i japë fund luftës, por ai vuri në dukje se Rusia shpesh “kalon përmes pretendimit të diplomacisë” ndërsa vazhdon rrugën e saj agresive, duke vënë në dukje kërkesat që Moska bëri në fillimin e saj. raundi i bisedimeve me Ukrainën ishte “jo fillestar”.

“Nëse Ukraina mendon se ka një rrugë që do të ndihmonte në avancimin e interesave të saj në mbrojtjen e saj për t’i dhënë fund luftës dhe ne mund të jemi të dobishëm në këtë, sigurisht që ne jemi plotësisht të përgatitur për ta bërë këtë,” tha Blinken.

“Por ne me të vërtetë i drejtohemi qeverisë ukrainase se çfarë mund të ketë kuptim. Ata janë të angazhuar në bisedime me Rusinë. Ata kishin një raund, mund të ketë një tjetër, do ta shohim. Por, sigurisht, kërkesat e vendosura nga Rusia në tavolinë ishin përtej të tepruara, ato sigurisht që nuk ishin fillestare”, tha ai.