BE vendos raundin e katërt të sanksioneve ndaj Rusisë dhe Bjellorusisë

Bashkimi Evropian


Bashkimi Evropian ka miratuar një raund të katërt të sanksioneve kundër Rusisë për pushtimin e saj në Ukrainë.

Pjesë e kësaj liste janë 160 oligarkë të tjerë, politikanë rusë dhe tre banka bjelloruse, tha të mërkurën Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, shkruan CNN.

“Ne po forcojmë më tej rrjetën e sanksioneve në përgjigje të agresionit ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës”, shkroi von der Leyen në Twitter.

Masat e marra nga BE janë:

Kufizoni në ofrimin e shërbimeve SWIFT për Belagroprombank, Bank Dabrabyt dhe Bankën e Zhvillimit të Republikës së Bjellorusisë, si dhe degët e tyre bjelloruse.

Ndalimi i transaksioneve me Bankën Qendrore të Bjellorusisë në lidhje me menaxhimin e rezervave ose aktiveve dhe sigurimin e financimit publik për tregtinë dhe investimet në Bjellorusi.

Të ndalojë listimin dhe ofrimin e shërbimeve në lidhje me aksionet e subjekteve shtetërore Bjellorusia në vendet e tregtimit të BE-së që nga 12 prilli 2022.

Kufizoni ndjeshëm hyrjet financiare nga Bjellorusia në BE, duke ndaluar pranimin e depozitave mbi 100,000 € nga shtetasit ose rezidentët bjellorusë, mbajtjen e llogarive të klientëve bjellorusë nga depozituesit qendrorë të letrave me vlerë të BE-së, si dhe shitjen e letrave me vlerë në euro. për klientët bjellorusë.

Ndalohet dhënia e kartëmonedhave në euro në Bjellorusi.

Presidenca franceze e Këshillit të Bashkimit Evropian tha gjithashtu në Twitter se ambasadorët e BE-së kishin miratuar “sanksione të reja që synojnë liderët dhe oligarkët rusë dhe anëtarët e familjeve të tyre të implikuar në agresionin rus kundër Ukrainës”. 

“Në veçanti masat e synuara të miratuara përjashtojnë tre banka bjelloruse nga sistemi SWIFT. Ato sqarojnë çështjen e kriptomonedhave dhe i shtohen listës së mallrave dhe materialeve që nuk mund të eksportohen,” vazhdoi presidenca franceze./Shqip.com