“Aleatët perëndimorë duhet të sigurojnë që asnjë bankë ruse të mos ketë akses në sistemet SWIFT”

Aleatët perëndimorë duhet të vazhdojnë përpjekjet e tyre për të frenuar pushtimin rus të Ukrainës dhe të sigurojnë që asnjë bankë ruse të mos ketë akses në sistemin e mesazheve bankare SWIFT, tha Sekretarja e Jashtme e Mbretërisë së Bashkuar, Liz Truss, shkruan CNN.

“Është jetike që ne ta mbajmë këmbën në gaz. [Mbretëria e Bashkuar] ka punuar me SHBA-në, BE-në dhe G7 për të ndërprerë fondet për makinën e luftës së Putinit, duke dëbuar bankat ruse nga sistemi financiar, ne kemi mbyllur hapësirën tonë ajrore për avionët rusë dhe ne po kalojmë shpejt sanksionet kundër Oligarkët rusë. Por ne duhet të shkojmë më tej”, tha Truss të enjten.

Ajo po ashtu shtoi se “ne duhet të sigurohemi që asnjë bankë ruse të mos ketë akses në SWIFT dhe duhet të shkojmë më tej në reduktimin e varësisë nga hidrokarburet nga Rusia duke përfshirë naftën, gazin dhe qymyrin”.

Të mërkurën, shtatë banka ruse u hoqën nga Shoqëria për Telekomunikacioni Financiar Ndërbankar në mbarë botën (SWIFT), një shërbim kyç i mesazheve që lidh institucionet financiare në mbarë botën.

Truss tha se do të ngrejë zgjerimin e bllokut për më tej bankat ruse në takimin e G7 të premten, si dhe në Këshillin e Punëve të Jashtme të BE-së.

“Ne duhet të degradojmë ekonominë ruse, për të ndaluar aftësinë për të financuar makinën luftarake të Putinit”, potencoi ajo.

Megjithatë, ndërsa Liz flet “ashpër”, kritikët kanë thënë më parë se qasja e qeverisë britanike ndaj parave ruse, së bashku me aftësinë e oligarkëve për të përdorur sistemin ligjor për t’u mbrojtur nga shqyrtimi, i ka lejuar emigrantët rusë të kenë ndikim të madh në MB. .

“Lidhjet e elitës ruse me MB – veçanërisht kur kjo përfshin biznes dhe investime – ofrojnë qasje në kompanitë dhe figurat politike në Mbretërinë e Bashkuar, dhe në këtë mënyrë një mjet për ndikim të gjerë rus në MB,” tha Komisioni i Inteligjencës dhe Sigurisë i Parlamentit në raportin e tij 2020.

“Në një farë mase, kjo nuk mund të zgjidhet dhe prioriteti tani duhet të jetë zbutja e rrezikut dhe sigurimi që, aty ku zbulohet aktiviteti armiqësor, ekzistojnë mjetet për ta trajtuar atë në burim,” tha po ashtu i njëjti komision.