96-vjeçari i mbijetoj Holokaustit por u vra nga sulmet ruse

Boris Romanchenko, 96 vjeçar, i mbijetoi katër kampeve naziste të përqendrimit, por jetës së tij iu dha fund të premten e kaluar sulmi rus në Kharkiv.

Instituti përkujtimor Buchenald, tha se sipas mbesës së tij, Romanchenko jetonte në një bllok apartamentesh në Kharkiv që u godit gjatë një sulmi rus.

Grupi tha se Romanchenko i kishte mbijetuar kampeve të përqendrimit në Buchenwald, Peenemünde, Dora dhe Bergen-Belsen gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ai tha se ishte “i shtangur” nga lajmi për vdekjen e tij, shkruan CNN.

Romanchenko punoi “intensivisht në kujtimin e krimeve naziste dhe ishte nënkryetar i Komitetit Ndërkombëtar Buchenwald-Dora”, tha instituti.

Në vitin 2012, Romanchenko mori pjesë në një ngjarje që kujtonte çlirimin e Buchenwald, ku lexoi një betim kushtuar “krijimit të një bote të re ku mbretëron paqja dhe liria”, thuhej në memorial.

Në vitin 2018, një gazetë Kharkiv raportoi për vizitën e tij në Buchenwald në 73-vjetorin e çlirimit të kampit nga forcat amerikane, duke thënë, “Ngjarja u ndoq nga të burgosurit e fundit të mbijetuar të Buchenwald nga Ukraina dhe Bjellorusia”.