Art Jetese

Lehtësoni ankthin me Rregullin 3

Shoqata Amerikane e Psikologjisë e përshkruan ankthin si një emocion të karakterizuar nga ndjenjat e tensionit, mendimet e shqetësuara dhe ndryshimet fizike si rrahjet e shpejta të zemrës, etj.

Disa njerëz shmangin situata të caktuara nga shqetësimi. Mund të ketë edhe simptoma fizike si djersitje, dridhje, marramendje ose rrahje të shpejta të zemrës.

Për shembull, një studim i vitit 2020 në Journal of Cognitive Neuroscience sugjeron atë që studimet e tjera kanë treguar – se privimi i gjumit mund të shkaktojë ankth.

Në këtë studim thuhet gjithashtu se ky efekt është edhe më i theksuar tek femrat.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) deklarojnë se të rriturit kanë nevojë për 7 ose më shumë orë gjumë të mirë në natë.

Kur mendimet e shqetësuara fillojnë të zvarriten, një truk për t’i hequr qafe ato është diçka që quhet “rregulli i 3”.

Çfarë është rregulli 3?

Kur jeni të stresuar, lejoni vetes t’i kushtoni energji vetëm shqetësimit për tre gjëra në të njëjtën kohë. Përfytyroni një pemë me tre degë mbi të, me një shqetësim të caktuar për secilën degë.

Sapo pema të mbushet, kjo është e gjitha – asnjë shqetësim i mëtejshëm nuk mund të zërë hapësirën mendore.

Nëse jeni të shqetësuar për afatin, kjo është një degë. Nëse po mendoni për fundjavën stresuese përpara, kjo është një degë tjetër.

Pas kësaj, ju mund të shtoni vetëm një gjë tjetër.

Nëse pema juaj tashmë është mbushur kur taksia juaj ngec në trafik dhe rrezikoni të vonoheni për një intervistë të rëndësishme, mund të largoheni nga dega e re ose të zgjidhni të mos shqetësoheni për situatën aktuale.

Nëse ju duhet të ngushtoni shqetësimet tuaja çdo ditë në vetëm disa që “ia vlejnë” stresi do t’ju hapë sytë.

Duke menduar për frikën tuaj në këtë mënyrë të drejtpërdrejtë, bëhet e qartë se ndërsa disa probleme kanë zgjidhje të zbatueshme, të tjerat janë plotësisht jashtë kontrollit tuaj.

Sigurisht, është në natyrën e njeriut të shqetësohet. Shumica e njerëzve do të stresohen herë pas here për gjëra të mëdha dhe të vogla – dhe kjo është në rregull.

Ka shumë strategji që mund të përdorni për të qetësuar mendjen tuaj të shqetësuar.

Kjo strategji mendohet se ndihmon për të mbajtur gjërat nën kontroll kur mendimet ankthioze marrin më shumë energji në jetë sesa vlejnë.

/Shqip.com