Kulturë

Kryevepra e Picassos shitet për 139 milionë dollarë

A visitor looks over Pablo Picasso’s painting Femme á la montre, the painting will be auctioned in November as part of the Emily Fisher Landau Collection and is expected to fetch $120 million, pictured on display at Sotheby’s on September 13, 2023 in New York. (Photo by Bryan R. Smith / AFP)

Kryevepra e Pablo Picassos e vitit 1932, Femme a la Montre (Gruaja me orë), është shitur për 139 milionë dollarë nga qendra për ankande ‘Sotheby’.

Kjo është vepra e dytë më e shtrenjtë që është shitur nga ky artist spanjoll.

Në të artisti e ka portretizuar Marie-Therese Walter, modelen franceze me të cilën ka pasur lidhje dashurie dhe e ka pasur frymëzim edhe për piktura tjera.

Fillimisht piktura është vlerësuar 120 milionë dollarë, para se të vendosej në shitje, por më pas ndryshuan gjërat.

Kjo pikturë e artistit spanjoll ka qenë më parë në pronësi të koleksionistes së artit Emily Fisher Landau, e cila e ka blerë atë më 1968.

Vepra tani është blerë prej një blerësi anonim.

‘Femme a la Montre’, është portret i Walterit, e ulur në një karrige që ngjan me fron mbretëror dhe e ka një prapavijë të kaltër.

E njohur si “muza e artë” e Picassos, Walter ka qenë 17-vjeçare, kur është takuar me Piccason 45-vjeçar në Paris dhe e kanë nisur një lidhje sekrete, pasi ai ka qenë ende i martuar me Olga Khokhlovan, balerinë ukrainase.

Piktura që është shitur më së shtrenjti në autorësi të Piccasos është Gratë e Algjerit, në vlerë të 179.3 milionë dollarëve, më 2015.

I lindur në Mallaga më 1881 dhe i rritur në Barcelonë, Picasso është zhvendosur në Paris më 1904, dhe është bërë një prej artistëve më të rëndësishëm të shekullit 20.

Ai i ka pasur katër fëmijë dhe ka vdekur në jug të Francës më 1973, në moshën 92-vjeçare.

Ndonëse trashëgimia e tij kreative nuk është vënë kurrë në dyshim, në vitet e fundit rriten dilemat për sjelljen e tij.

Ai është akuzuar për qasje mizore dhe shtrënguese.

/Shqip.com