Lajme

Kontingjenti i 40-të i ushtarëve nga Kroacia arrijnë në Kosovë

Zëvendëskryeministri dhe ministri i Mbrojtjes së Kroacisë Ivan Anushiq mori pjesë sot në dërgimin ceremonial të kontingjentit prej 40 ushtarëve kroatë që iu bashkuan misionit të KFOR-it në Kosovë.

Ceremonia e ardhjes së tyre u mbajt në kazermën e Brigadës së III Gardiste “Kune” në Gjakovë.

Anushiq tha se kjo ceremoni i zgjon kujtimet e ditëve të kaluara në ushtrinë kroate.

“Unë jam krenar për atë periudhë, ashtu siç jam krenar që jam sot para jush si zëvendëskryeministër dhe ministër i Mbrojtjes”, tha ai.

Komandanti i Togës së Parë të Motorizuar të Kompanisë 40 të Motorizuar HRVCON, toger i parë i KFOR-it, Ivan Soldo, për të cilin ky është udhëtimi i tij i parë në operacion, theksoi se e sheh këtë operacion si një mundësi për të fituar përvoja dhe njohuri të reja dhe shkëmbimin e tyre me aleatët.

“Është nder të jem pjesëmarrës në këtë kontingjent, të kryej detyrat e tyre dhe jam shumë krenar për familjen time, e cila është mbështetja më e madhe për mua në shërbimin ushtarak”, tha ai.

Disa shtete evropiane kanë rritur prezencën në Kosovë në kuadër të KFOR-it. Mbretëria e Bashkuar ka dislokuar rreth 200 ushtarë për t’iu bashkuar kontingjentit britanik prej 400 trupash dhe Rumania ka dislokuar rreth 130 ushtarë në kuadër të KFOR-it pas përshkallëzimit të situatës në veri, përkatësisht pas sulmit terrorist në Banjë të Zveçanit.

Qeveria e Maqedonisë së Veriut po ashtu ka marrë vendim që të shtojë numrin e pjesëtarëve të ushtarëve të saj në KFOR. Në linjë me zhvillimet aktuale edhe Sllovenia ka rritur numrin e ushtarëve në misionin paqeruajtës të NATO-s. Aktualisht 90 ushtarë sllovenë janë në misionin e NATO-s në Kosovë, ndërsa numri pritet të rritet për të paktën 100.

Forcat e Armatosura të Republikës së Kroacisë kanë marrë pjesë në operacionin për mbështetjen e paqes të KFOR-it në Republikën e Kosovës që nga 16 qershori 2009, bazuar në vendimin e Kuvendit të Kroacisë nga korriku 2008

Për vitin 2023 dhe 2024, është miratuar pjesëmarrja e deri në 160 pjesëtarëve të Forcave të Armatosura të Republikës së Kroacisë me deri në dy helikopterë.

/Shqip.com