Art Jetese

Këto ushqime mund të shkaktojnë probleme në zemër

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekjeve në botë, sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Është një grup sëmundjesh që prekin zemrën dhe enët e gjakut.

Edhe pse shumë faktorë mund të shkaktojnë probleme me zemrën, dieta luan një rol të rëndësishëm.

Prandaj, mjekët dhe shkencëtarët po zbulojnë disa lloje ushqimesh që kanë efektin më të keq në shëndetin e zemrës.

Ushqimet e përpunuara

Ngrënia e ushqimeve të përpunuara, të cilat janë të pasura me kripë dhe sheqer, mund të jetë e dëmshme për shëndetin tonë kardiovaskular, thotë kardiologu Dr Bimal Chayar. Mishi i përpunuar është ushqimi më i keq për zemrën tonë. Për më tepër, një studim i vitit 2021 gjeti një lidhje midis marrjes më të lartë të ushqimeve të përpunuara dhe sëmundjeve serioze kardiovaskulare.

Ushqime të skuqura

Ngrënia e ushqimeve të skuqura mund të rrisë nivelet e presionit të gjakut, të ulë kolesterolin e “mirë” (HDL) dhe të shkaktojë obezitet, të gjitha këto mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Një studim i publikuar në vitin 2021 zbuloi se ngrënia e ushqimeve të skuqura mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve serioze të zemrës dhe goditjes në tru.

Ushqimet e ëmbla

Konsumimi i rregullt i ushqimeve të ëmbla mund të çojë në rrezik për sëmundje të zemrës me kalimin e kohës. Një studim i vitit 2023 zbuloi se sheqeri i tepërt mund të jetë i dëmshëm për zemrën. Prandaj, duhet të shmangim ushqimet me sheqer dhe pijet me sheqer, të tilla si ëmbëlsirat, ëmbëlsirat dhe pijet e gazuara, pasi ato mund të kontribuojnë në mbipeshë dhe të dëmtojnë shëndetin e zemrës.

Karbohidratet e rafinuara

Karbohidratet e rafinuara janë ushqime që kanë kaluar nëpër një proces prodhimi që heq pjesën më të madhe të vlerave të tyre ushqyese. Ushqimit që ka kaluar këtë proces i mungojnë fibrat, vitaminat, mineralet dhe polifenolet.

Nutricionistja Dr. Neeti Sharma përfundon:

– Karbohidratet e rafinuara, të gjetura në bukën e bardhë dhe të ngjashme, nuk kanë absolutisht fibra dhe lëndë ushqyese të tjera, duke çuar në shtim në peshë dhe një rrezik në rritje të diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.

/Shqip.com