Lajme Botë

Kërkesat për azil në BE, mbi 1 milion këtë vit

Numri i azilkërkuesve në Evropë ka tejkaluar ndjeshëm shifrat e vitit të kaluar, sipas agjencisë së azilit të Bashkimit Evropian, me qendër në ishullin mesdhetar të Maltës.

Agjencia regjistroi gjithsej 1,14 milionë aplikime në 27 vendet anëtare të BE-së, Norvegji dhe Zvicër, sipas raportit vjetor të botuar sot në Valeta.

Krahasuar me një vit më parë, kjo paraqet një rritje prej 18%.

“Shumica e aplikantëve erdhën sërish nga vendi i luftës civile, Siria, i ndjekur nga Afganistani”, sipas agjencisë së azilit.

Nga fundi i vitit, pas fillimit të luftës së re në Gaza në muajin tetor, një numër në rritje i palestinezëve gjithashtu kërkuan të shkonin në Evropë.

Gjermania mbetet deri tani vendi më i rëndësishëm i destinacionit, ku 334 000 aplikime të reja u regjistruan midis janarit dhe dhjetorit 2023.

Vitin e kaluar, numri i përgjithshëm i aplikimeve kishte arriti në 996 000. Në të kundërt, dukshëm më shumë janë regjistruar në vitin 2015 (1,4 milionë) dhe 2016 (1,3 milionë).

Këtu nuk përfshihen më shumë se 4,4 milionë refugjatë nga Ukraina, të cilët kërkuan strehim në Bashkimin Evropian si rezultat i pushtimit rus duke iu dhënë një mbrojtje e përkohshme. /Albinfo.ch

/Shqip.com