Lajme Botë

Islanda zgjedh Presidente një biznesmene

Biznesmenia Halla Tomasdottir fitoi zgjedhjet presidenciale në Islandë. Siç raporton AP, Tomasdottir fitoi me 34.3 për qind të votave ndaj ish-kryeministres Katrin Jakobsdottir, e cila kishte 25.2 për qind dhe Halla Hrund Logadotir, e cila kishte 15.5 për qind.

Tomasdottir do të zëvendësojë presidentin Gudni Th. Johannesson, i cili pas dy mandateve katërvjeçare, nuk donte të kandidonte sërish në zgjedhje. Presidentja e re e Islandës do të marrë zyrtarisht detyrën më 1 gusht.

Islanda ka rreth 384,000 njerëz dhe një traditë të gjatë të emërimit të grave në poste drejtuese në vend. Vigdís Finnbogadóttir ishte presidentja e parë e vendit e zgjedhur në mënyrë demokratike. Ajo fitoi zgjedhjet në vitin 1980.

Funksionin e kryeministrit e mbanin edhe gratë. Johanna Sigurdardottir drejtoi qeverinë islandeze nga viti 2009 deri në vitin 2013, pas krizës ekonomike globale. Jakobsdottir u bë kryeministre në vitin 2017 dhe dha dorëheqjen në prill për të marrë pjesë në zgjedhjet presidenciale.

Tomasdottir së pari doli në sy të publikut gjatë krizës financiare, si bashkëthemeluese e Audur Kapital, një nga firmat e pakta të investimeve islandeze që i mbijetoi krizës ekonomike.

/Shqip.com