Kulturë

India kërkon diamantin e kurorës së Mbretereshës Elizabeth II – konsiderohet më i madhi në botë

Me vdekjen e Mbretëreshës Elizabeth II,  një mosmarrëveshje e vjetër mbi kurorën e Mbretëreshës ka filluar përsëri.

Diamanti që zbukuron stolinë është një nga më të mëdhenjtë në botë dhe besohet se është përvetësuar nga britanikët, raporton Blick.

Në ceremoninë e varrimit të Mbretëreshës Elizabeth II në Edinburg, kurora skoceze u vendos në arkivolin e monarkes. Një imazh që ringjalli një zemërim të vjetër në mesin e kritikëve të monarkisë: domethënë mosmarrëveshja mbi diamantin Koh-i-noor.

Ky konsiderohet të jetë diamanti më i vjetër dhe me 108,93 karat, diamanti më i madh në botë.

Koh-i-Noor zbukuron kurorën e Mbretëreshës (1900-2002), nënës së Mbretëreshës Elizabeth II.

Diamanti ruhet në Kullën e Londrës kur nuk është në përdorim zyrtar. Hera e fundit që ndodhi kjo ishte në funeralin e nënës së Mbretëreshë në 2002. Në atë kohë kurora u vendos në arkivol.

Një diamant me një histori të gjatë

Historia e diamantit Koh-i-noor thuhet se shkon më shumë se 5000 vjet. Studiuesit dyshojnë se guri i çmuar u përmend për herë të parë në shkrimet sanskrite në atë që sot është India. Të dhënat e para të konfirmuara datojnë në vitin 1304, kur diamanti zotërohej nga një sundimtar i Indisë Veriore.

Gjatë shekujve, Koh-i-noor ndryshoi duart shumë herë përmes plaçkitjeve dhe luftërave, duke përfunduar më në fund në thesarin e Punjabit, më vonë India Britanike, në vitin 1747.

Në vitin 1849, sundimtari indian Duleep Singh, i cili ishte vetëm njëmbëdhjetë vjeç në atë kohë, u vu nën presion nga fuqia koloniale britanike për të nënshkruar një traktat paqeje që përfshinte gjithashtu dorëzimin e diamantit mbretëreshës angleze Victoria (1819-1901). Kështu përfundoi guri në Britaninë e Madhe.

India dëshiron të ‘rikuperojë’ diamantet ‘miqësisht’

Kundërshtarët e monarkisë kanë kërkuar vazhdimisht që Koh-i-noor duhet të gjejë rrugën e kthimit në Indi. Pyetja kryesore është nëse Duleep Singh e dorëzoi diamantin vullnetarisht. Në vitin 2016, një gjykatë indiane shqyrtoi një kërkesë për kthimin e gurit dhe arriti në përfundimin se ai as nuk ishte vjedhur dhe as aneksuar nën detyrimin e fuqisë koloniale britanike.

Megjithatë, Ministria e Kulturës indiane dëshiron të vazhdojë përpjekjet për të “rikuperuar diamantin në mënyrë miqësore”, siç njoftoi pas vendimit të gjykatës.

Pas vdekjes së Mbretëreshës Elizabeth më 8 shtator 2022, thirrjet tani po ndizen sërish në Twitter që Koh-i-noor të kthehet në Indi.

Tani i takon mbretit Charles të vendosë nëse diamanti do të kthehet, thotë Kinsey, duke shtuar: “Le ta shikojmë atë në mënyrë pragmatike, kurora po mbahet pas gurit sepse kthimi i tij do të ishte një pranim. Pasuria është jo materiale”.

Tani për tani, dyshon historiani, kurora me Koh-i-noor do të jetë pjesë e bizhuterive të kurorës që i janë vënë në dispozicion King Consort Camilla, tani që burri i saj Charles III. është mbret.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022