Teknologji Shkencë

Helikopteri Ingenuity i NASA-s kryen fluturim provë në Mars

Helikopteri Ingenuity i NASA -s mbetet funksional pas një mosfunksionimi të vogël teknik në misionin e tij të 54-të të fluturimit në fillim të gushtit.

I projektuar për të përdorur krahët e tij të rotorit katërkëmbësh për të fluturuar në kushtet unike, Ingenuity fillimisht ishte menduar vetëm për pesë fluturime, një objektiv që e ka tejkaluar dhjetëfish.

Sipas NASA-s, helikopteri aktivizoi programin e tij të emergjencës së fluturimit, i cili automatikisht zbarkon anijen nëse zbulohet një problem në kushtet ajrore gjatë fluturimit të tij.

Fluturimi testues që pasoi u përfundua pa asnjë problem dhe e pa mjetin fluturues në pothuajse pesë metra mbi sipërfaqe përpara se të zbriste, ndërsa u filmua nga roveri Perseverance i NASA-s.

Fatkeqësisht, shenjat e jetës në Mars u shmangen shkencëtarëve që vazhdojnë të shpresojnë se një formë e jetës primitive do të konfirmojë ekzistencën e jetës jashtëtokësore.

/Shqip.com